Zupa z rydzów

Zdjęcie - Zupa z rydzów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zupa z rydzów z pieczonymi warzywami.

Lubię chodzić po lesie w poszukiwaniu grzybów nawet jeśli nie znajdę ani jednego. Ważna jest cisza i zapachy. Taki leśny odpoczynek dla ciała i duszy.
Jest coś niezwykłego w tym wspólnym cichym poszukiwaniu, bez rozmowy. Ale nie będę się rozpisywać teraz na ten temat bo tu chodzi o zupę ;-)
Oczywiście nie znalazłam sama tych grzybów, chociaż w tym roku miałam wiele razy okazje do włóczenia się po lesie.

Składniki:

180 g rydzów
2 szalotki
1 średniej wielkości cebula
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka smaku grzybowego w proszku
pieprz
3 czubate łyżki gęstego jogurtu (ja użyłam greckiego)
1 litr wody
1 łyżka bułki tartej

3 średniej wielkości ziemniaki
1 marchewka średnia


Zagotować litr wody, w którym rozpuszczamy sól i smak grzybowy.
Rydze po oczyszczeniu kroimy jak nam to odpowiada – paski lub kostka. Szalotkę kroimy w wąskie talarki, a cebule w drobną kostkę. Na patelni na złoto smażymy na oliwie szalotki i cebulę. Dorzucamy rydze. Mieszamy wszystko i smażymy ok. 10 min. Na koniec posypujemy łyżką bułki tartej oraz delikatnie solimy i pieprzymy. Przerzucamy zawartość patelni do wrzącego wywaru i gotujemy ok. 10 min. Aby zebrać cały smak grzybów i szalotek przelewamy na patelnię kilka łyżek wywaru, podgrzewamy i następnie wlewamy z powrotem do garnka.
Zmniejszamy ogień pod zupą i w osobnym naczyniu mieszamy jogurt z odrobiną wywaru, a następnie łączymy jogurt z całością zupy.

Na patelni :

Pieczmy ziemniaki obrane i pokrojone w małą kostkę. Robimy to używając niewielkiej ilości oleju. Tak aby patelnia była w efekcie sucha, a ziemniaki piszczały jak w ognisku.
Marchew kroimy w drobne cienkie paski i robimy z nią to samo. Jeśli chodzi o marchewkę to pieczemy ją krócej. Chodzi o to aby wydobyć jej słodki smak.
Warzywa muszą wyglądać mniej więcej tak jak na zdjęciu.
Warzywa wsypujemy do zupy na koniec szybko podgrzane przed podaniem.
Myślę, że lepiej dodać jest bezpośrednio na talerze.
Smacznego! smak jesieni i pieczonek...

Przepisy z tych kategorii

Zupa dyniowa z jabłkiem i imbirem
1

Zupa dyniowa z jabłkiem i imbi…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Zupa z brukselką i makaronem
1

Zupa z brukselką i makaronem

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Zupa z warzyw i soczewicy

Zupa z warzyw i soczewicy

napiecyku napiecyku
napiecyku

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z chili i imbirem
1

Rozgrzewająca zupa marchewkowa…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Lekki krem z fioletowej marchwi

Lekki krem z fioletowej marchw…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Przepisy z tych kategorii

Kopytka - pomysł na tani obiad
2

Kopytka - pomysł na tani obiad

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Placek po zbójnicku z sosem grzybowym
1

Placek po zbójnicku z sosem gr…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Zupa  z rukoli i ziemniaków z fasolą Jaś

Zupa z rukoli i ziemniaków z…

figmara figmara
figowe smaki

Kartoflanka z kurkami i boczkiem
2

Kartoflanka z kurkami i boczki…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem

Pieczone ziemniaczki z czosnki…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Pieczone ziemniaki z ogniska z serem i kiszona kapustą

Pieczone ziemniaki z ogniska z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj