Zupa z rydzów

Zdjęcie - Zupa z rydzów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zupa z rydzów z pieczonymi warzywami.

Lubię chodzić po lesie w poszukiwaniu grzybów nawet jeśli nie znajdę ani jednego. Ważna jest cisza i zapachy. Taki leśny odpoczynek dla ciała i duszy.
Jest coś niezwykłego w tym wspólnym cichym poszukiwaniu, bez rozmowy. Ale nie będę się rozpisywać teraz na ten temat bo tu chodzi o zupę ;-)
Oczywiście nie znalazłam sama tych grzybów, chociaż w tym roku miałam wiele razy okazje do włóczenia się po lesie.

Składniki:

180 g rydzów
2 szalotki
1 średniej wielkości cebula
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka smaku grzybowego w proszku
pieprz
3 czubate łyżki gęstego jogurtu (ja użyłam greckiego)
1 litr wody
1 łyżka bułki tartej

3 średniej wielkości ziemniaki
1 marchewka średnia


Zagotować litr wody, w którym rozpuszczamy sól i smak grzybowy.
Rydze po oczyszczeniu kroimy jak nam to odpowiada – paski lub kostka. Szalotkę kroimy w wąskie talarki, a cebule w drobną kostkę. Na patelni na złoto smażymy na oliwie szalotki i cebulę. Dorzucamy rydze. Mieszamy wszystko i smażymy ok. 10 min. Na koniec posypujemy łyżką bułki tartej oraz delikatnie solimy i pieprzymy. Przerzucamy zawartość patelni do wrzącego wywaru i gotujemy ok. 10 min. Aby zebrać cały smak grzybów i szalotek przelewamy na patelnię kilka łyżek wywaru, podgrzewamy i następnie wlewamy z powrotem do garnka.
Zmniejszamy ogień pod zupą i w osobnym naczyniu mieszamy jogurt z odrobiną wywaru, a następnie łączymy jogurt z całością zupy.

Na patelni :

Pieczmy ziemniaki obrane i pokrojone w małą kostkę. Robimy to używając niewielkiej ilości oleju. Tak aby patelnia była w efekcie sucha, a ziemniaki piszczały jak w ognisku.
Marchew kroimy w drobne cienkie paski i robimy z nią to samo. Jeśli chodzi o marchewkę to pieczemy ją krócej. Chodzi o to aby wydobyć jej słodki smak.
Warzywa muszą wyglądać mniej więcej tak jak na zdjęciu.
Warzywa wsypujemy do zupy na koniec szybko podgrzane przed podaniem.
Myślę, że lepiej dodać jest bezpośrednio na talerze.
Smacznego! smak jesieni i pieczonek...

Przepisy z tych kategorii

Zupa krem ze szparagów

Zupa krem ze szparagów

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Zupa fasolowa z ciecierzycą

Zupa fasolowa z ciecierzycą

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Zupa krem z młodej kapusty
1

Zupa krem z młodej kapusty

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Aksamitna zupa szczawiowa z jajkiem
1

Aksamitna zupa szczawiowa z ja…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Koperkowy rosół z zielonymi szparagami

Koperkowy rosół z zielonymi sz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Fisksoppa – zupa rybna po szwedzku

Fisksoppa – zupa rybna po szwe…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Dyniowa latte - Pumpkin Spice Latte

Dyniowa latte - Pumpkin Spice…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Dyniowa chałka. Sobota zadań niespecjalnych…

Dyniowa chałka. Sobota zadań n…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zupa dyniowa z soczewicą

Zupa dyniowa z soczewicą

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Placuszki dyniowe z jabłkami na leniwe śniadanie

Placuszki dyniowe z jabłkami n…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

 Tarta dyniowa

Tarta dyniowa

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Dynia makaronowa na  słodko

Dynia makaronowa na słodko

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko