Zupa z rydzów

Zdjęcie - Zupa z rydzów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zupa z rydzów z pieczonymi warzywami.

Lubię chodzić po lesie w poszukiwaniu grzybów nawet jeśli nie znajdę ani jednego. Ważna jest cisza i zapachy. Taki leśny odpoczynek dla ciała i duszy.
Jest coś niezwykłego w tym wspólnym cichym poszukiwaniu, bez rozmowy. Ale nie będę się rozpisywać teraz na ten temat bo tu chodzi o zupę ;-)
Oczywiście nie znalazłam sama tych grzybów, chociaż w tym roku miałam wiele razy okazje do włóczenia się po lesie.

Składniki:

180 g rydzów
2 szalotki
1 średniej wielkości cebula
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka smaku grzybowego w proszku
pieprz
3 czubate łyżki gęstego jogurtu (ja użyłam greckiego)
1 litr wody
1 łyżka bułki tartej

3 średniej wielkości ziemniaki
1 marchewka średnia


Zagotować litr wody, w którym rozpuszczamy sól i smak grzybowy.
Rydze po oczyszczeniu kroimy jak nam to odpowiada – paski lub kostka. Szalotkę kroimy w wąskie talarki, a cebule w drobną kostkę. Na patelni na złoto smażymy na oliwie szalotki i cebulę. Dorzucamy rydze. Mieszamy wszystko i smażymy ok. 10 min. Na koniec posypujemy łyżką bułki tartej oraz delikatnie solimy i pieprzymy. Przerzucamy zawartość patelni do wrzącego wywaru i gotujemy ok. 10 min. Aby zebrać cały smak grzybów i szalotek przelewamy na patelnię kilka łyżek wywaru, podgrzewamy i następnie wlewamy z powrotem do garnka.
Zmniejszamy ogień pod zupą i w osobnym naczyniu mieszamy jogurt z odrobiną wywaru, a następnie łączymy jogurt z całością zupy.

Na patelni :

Pieczmy ziemniaki obrane i pokrojone w małą kostkę. Robimy to używając niewielkiej ilości oleju. Tak aby patelnia była w efekcie sucha, a ziemniaki piszczały jak w ognisku.
Marchew kroimy w drobne cienkie paski i robimy z nią to samo. Jeśli chodzi o marchewkę to pieczemy ją krócej. Chodzi o to aby wydobyć jej słodki smak.
Warzywa muszą wyglądać mniej więcej tak jak na zdjęciu.
Warzywa wsypujemy do zupy na koniec szybko podgrzane przed podaniem.
Myślę, że lepiej dodać jest bezpośrednio na talerze.
Smacznego! smak jesieni i pieczonek...

Przepisy z tych kategorii

Fasolka po bretońsku w postaci zupy

Fasolka po bretońsku w postaci…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Domowe łazanki według przepisu z 1909r.

Domowe łazanki według przepisu…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Ciasteczka z kawałkami czekolady- chocolate chip cookies

Ciasteczka z kawałkami czekola…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zupa pomidorowa z mięsnymi kulkami, czerwona fasolą i makaronem

Zupa pomidorowa z mięsnymi kul…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Ciasteczka trawienne - miodowe na białkach

Ciasteczka trawienne - miodowe…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Azjatycka wołowina z jarmużem i grzybami

Azjatycka wołowina z jarmużem…

Dzi Dzi
karmelowy

Przepisy z tych kategorii

Ostrygi zapiekane z borowikami i sosem rémoulade. Jak ugryźć ostrygę? I co do niej pić?

Ostrygi zapiekane z borowikami…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pulpety w sosie z suszonych grzybów
1

Pulpety w sosie z suszonych gr…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zawijane bułeczki

Zawijane bułeczki "pizze"

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Karp zapiekany z borowikami

Karp zapiekany z borowikami

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Wigilijne uszka z grzybami i kapustą

Wigilijne uszka z grzybami i k…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Uszka z grzybami

Uszka z grzybami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo