Zupa z rydzów

Zdjęcie - Zupa z rydzów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zupa z rydzów z pieczonymi warzywami.

Lubię chodzić po lesie w poszukiwaniu grzybów nawet jeśli nie znajdę ani jednego. Ważna jest cisza i zapachy. Taki leśny odpoczynek dla ciała i duszy.
Jest coś niezwykłego w tym wspólnym cichym poszukiwaniu, bez rozmowy. Ale nie będę się rozpisywać teraz na ten temat bo tu chodzi o zupę ;-)
Oczywiście nie znalazłam sama tych grzybów, chociaż w tym roku miałam wiele razy okazje do włóczenia się po lesie.

Składniki:

180 g rydzów
2 szalotki
1 średniej wielkości cebula
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka smaku grzybowego w proszku
pieprz
3 czubate łyżki gęstego jogurtu (ja użyłam greckiego)
1 litr wody
1 łyżka bułki tartej

3 średniej wielkości ziemniaki
1 marchewka średnia


Zagotować litr wody, w którym rozpuszczamy sól i smak grzybowy.
Rydze po oczyszczeniu kroimy jak nam to odpowiada – paski lub kostka. Szalotkę kroimy w wąskie talarki, a cebule w drobną kostkę. Na patelni na złoto smażymy na oliwie szalotki i cebulę. Dorzucamy rydze. Mieszamy wszystko i smażymy ok. 10 min. Na koniec posypujemy łyżką bułki tartej oraz delikatnie solimy i pieprzymy. Przerzucamy zawartość patelni do wrzącego wywaru i gotujemy ok. 10 min. Aby zebrać cały smak grzybów i szalotek przelewamy na patelnię kilka łyżek wywaru, podgrzewamy i następnie wlewamy z powrotem do garnka.
Zmniejszamy ogień pod zupą i w osobnym naczyniu mieszamy jogurt z odrobiną wywaru, a następnie łączymy jogurt z całością zupy.

Na patelni :

Pieczmy ziemniaki obrane i pokrojone w małą kostkę. Robimy to używając niewielkiej ilości oleju. Tak aby patelnia była w efekcie sucha, a ziemniaki piszczały jak w ognisku.
Marchew kroimy w drobne cienkie paski i robimy z nią to samo. Jeśli chodzi o marchewkę to pieczemy ją krócej. Chodzi o to aby wydobyć jej słodki smak.
Warzywa muszą wyglądać mniej więcej tak jak na zdjęciu.
Warzywa wsypujemy do zupy na koniec szybko podgrzane przed podaniem.
Myślę, że lepiej dodać jest bezpośrednio na talerze.
Smacznego! smak jesieni i pieczonek...

Przepisy z tych kategorii

Risotto z botwinką i boczniakami

Risotto z botwinką i boczniaka…

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

Żytni makaron z kurczakiem i grzybami

Żytni makaron z kurczakiem i g…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pieczarki w śmietanie

Pieczarki w śmietanie

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami

Tagliatelle z wołowiną, porami…

Dzi Dzi
karmelowy

Risotto z ziołowym kurczakiem i pieczarkami

Risotto z ziołowym kurczakiem…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Jajka faszerowane pieczarkami. Na Wielkanoc.

Jajka faszerowane pieczarkami.…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Przepisy z tych kategorii

Biały barszcz z chrzanem i jabłkiem i kotlecikami z białej kiełbasy

Biały barszcz z chrzanem i jab…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Krem z kiszonych ogórków

Krem z kiszonych ogórków

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zupa rybna

Zupa rybna

Menu Zdrowia Menu Zdrowia
Menu Zdrowia

Zupa krem z pora i cukinii
1

Zupa krem z pora i cukinii

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Zupa ziemniaczana z ajvarem
5

Zupa ziemniaczana z ajvarem

figmara figmara
figowe smaki

Zupa z kurkami i kluseczkami

Zupa z kurkami i kluseczkami

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie