Zupa z pora, pomidorów i soczewicy z serwatką
Gdy robię domowy twaróg z 4 litrów mleka, serwatki oddziela się naprawdę dużo.. Wlewam ją do pojemniczków, o czym pisałam we wpisie o twarogu i mrożę. Później rozmrażam odpowiednią jej ilość i dodaję do zup, sosów, chlebów i ciast. Zupa z soczewicy, pora i pomidorów dzięki serwatce zyskała głębszy, kwaskowaty smak, który zrównoważyłam odrobiną cukru.
Zupa z pora, pomidorów i soczewicy z serwatką
1 por - biała i jasnozielona część
1 marchewka
1 pietruszka
500 ml przecieru z pomidorów
700 ml serwatki
0,5 szkl. zielonej soczewicy
szczypta soli,
pół łyżeczki cukru
kilka łyżek natki pietruszki
Por pokroić w plasterki i dusić na 2 łyżkach oleju na małym ogniu przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do pora. Wlać też przecier pomidorowy i serwatkę. Gotować 10 minut na małym ogniu. Wsypać soczewicę i gotować 25 minut. Doprawić solą i cukrem. Gotowe porcje zupy posypać natką pietruszki.