Zupa z marchwi z kolendrą
Dzisiaj będzie naprawdę zdrowo! Ale to nie jedyna zaleta rozgrzewającego kremu z marchwi ze sporym dodatkiem świeżej kolendry. Oprócz tego jest bardzo smaczny i aromatyczny. Polecam. Łatwo i szybko się go przygotowuje, co czyni go dobrym pomysłem na lunch lub obiad w czasie zapracowanego tygodnia. Sprawdzi się też jako pierwsze danie przed orientalnymi potrawami. A to wszystko z tak niewielu, w dodatku niedrogich, składników.
Zupa z marchwi z kolendrą
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1 duży ziemniak
- 450g marchwi
- 1 - 1,2 l bulionu
- duża garść świeżej kolendry
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól, pieprz
1) W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulę.
2) Smażyć przez kilka minut, mieszając.
3) Dodać mieloną kolendrę i pokrojonego w kostkę ziemniaka.
4) Smażyć przez minutę, po czym dodać posiekaną marchew i bulion.
5) Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut lub aż marchew będzie miękka.
6) Zmiksować wraz z prawie całą kolendrą.
7) Doprawić solą, pieprzem i papryką i podawać z resztą kolendry.
Przepis (trochę wzbogacony) stąd.
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 190 kcal