Zupa z łososia z szafranem i likierem anyżowym

Zupa z łososia z szafranem i likierem anyżowym

Wyjątkowa kompozycja smaków w tej zupie absolutnie rekompensuje czas, jaki jest potrzebny do jej wykonania.

 

Zdjęcie - Zupa z łososia z szafranem i likierem anyżowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji: 4

Czas wykonania: 90

Stopień trudności: średni



Składniki:

na wywar rybny

  • 250-300 g resztek ryb pozostałych po filetowaniu (głowy, kręgosłupy i płetwy)
  • 1 mała marchewka,
  • kawałek korzenia selera
  • 1 duża cebula, pokrojona na ćwiartki
  • 1 mała pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 litr wody

 

pozostałe składniki na zupę:

  • 2 duże pory, pokrojone w talarki
  • 2 żebra selera naciowego, pocięte na kawałki
  • 3 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  • 1 szklanka rozgniecionych pomidorów (mogą być z puszki)
  • 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
  • ½ pieczonej czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
  • 130 ml białego wytrawnego wina
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • szczypta mielonych goździków
  • ½ łyżki  papryki w proszku
  • szczypta szafranu
  • 1  łyżka likieru anyżowego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • 3 łyżki  oliwy z oliwek extra virgin
  • 250 g filetu z łososia
  • 200 g krewetek tygrysich
  • 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki

 

Sposób wykonania:

  1. gotujemy wywar około 60 min. żeby wydobyć smak ryby i warzyw
  2. ugotowany wywar przelewamy przez gęste sito
  3. w garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, kiedy zacznie pachnieć dodajemy por i seler naciowy, mieszając smażymy około 5 min.,
  4. następnie dodajemy ziemniaki i smażymy jeszcze 3 min. mieszając, dokładamy pomidory i paprykę, wlewamy wino, wsypujemy przyprawy: pieprz cayenne, goździki, paprykę w proszku i szafran,
  5. po 3 min. wlewamy wywar oraz likier anyżowy
  6. całość gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu około 25 min., następnie miksujemy,
  7. dodajemy krewetki oraz łososia podzielonego na kawałki i gotujemy jeszcze kilka minut, aż ryba i krewetki są gotowe,
  8. zupę podajemy z dodatkiem świeżej pietruszki

 

Kategorie przepisów