Zupa z kurczakiem w azjatyckim stylu z wolowara
Intensywny, wyrazisty rosół na kurczaku, z azjatycką, imbirową nutą. Kurczak tak gotowany jest bardzo soczysty i smaczny. Oczywiście ważne abyśmy użyli drobiu dobrej jakości, najlepiej z wolnego wybiegu. Zupa jest mocno mięsna. Nie potrzebuje wielu dodatków, te które podałam wystarczą, ale oczywiście jeżeli mamy ochotę, możemy dodać to co lubimy na przykład grzyby mun lub shitake, kapustę pak choi.
inspiracja był przepis z książki "The slow cook book" - Heather Whinney
składniki
1300 -1400 g cały kurczak najlepiej z wolnego wybiegu
1 mała cebula, obrana i przekrojona na cztery
5 cm (ok 40 g) obranego i pokrojonego w plasterki imbiru
6 ząbków czosnku, pokrojone w plasterki
sól, pieprz
woda
do doprawienia:
sos rybny
sos sojowy
do podania:
makaron ryżowy
pokrojony szczypior, kiełki fasoli, kolendra.
przygotowanie
Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Kurczaka umyć, włożyć do misy wolnowaru, dodać , cebulę, imbir, czosnek, pieprz, trochę soli. Dolać tyle gorącej wody aby kurczak był zakryty. Przykryć i gotować na ustawieniu HIGH przez 3 - 4 godziny lub LOW przez 6 - 8 godzin. Miękkiego kurczaka ostrożnie wyjąć z wywaru, odstawić na bok żeby nieco przestygł.
Jeszcze ciepłego kurczaka obrać ze skóry, rozdrobnić mięso, odrzuci kości. Mięso przykryć i odstawić. Ostrożnie przecedzić rosół z wolnowaru do garnka. Doprawić solą, sosem sojowym i rybnym. Dodać mięso, (jeżeli zupa jest za gęsta uzupełnić wywarem warzywnym), podgrzać i ewentualnie jeszcze doprawić. Ugotować makaron zgodnie ze wskazówkami z opakowania. Na każdy talerz położyć porcję makaronu, zalać rosołem z mięsem, posypać szczypiorem i kiełkami i kolendrą. Podawać gorące. Smacznego!
Uwaga: Możemy mięsa nie wkładać w całości do rosołu, tylko nałożyć odpowiednią ilość do talerzy i zalać gorącą zupą
inspiracja był przepis z książki "The slow cook book" - Heather Whinney
składniki
1300 -1400 g cały kurczak najlepiej z wolnego wybiegu
1 mała cebula, obrana i przekrojona na cztery
5 cm (ok 40 g) obranego i pokrojonego w plasterki imbiru
6 ząbków czosnku, pokrojone w plasterki
sól, pieprz
woda
do doprawienia:
sos rybny
sos sojowy
do podania:
makaron ryżowy
pokrojony szczypior, kiełki fasoli, kolendra.
przygotowanie
Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Kurczaka umyć, włożyć do misy wolnowaru, dodać , cebulę, imbir, czosnek, pieprz, trochę soli. Dolać tyle gorącej wody aby kurczak był zakryty. Przykryć i gotować na ustawieniu HIGH przez 3 - 4 godziny lub LOW przez 6 - 8 godzin. Miękkiego kurczaka ostrożnie wyjąć z wywaru, odstawić na bok żeby nieco przestygł.
Jeszcze ciepłego kurczaka obrać ze skóry, rozdrobnić mięso, odrzuci kości. Mięso przykryć i odstawić. Ostrożnie przecedzić rosół z wolnowaru do garnka. Doprawić solą, sosem sojowym i rybnym. Dodać mięso, (jeżeli zupa jest za gęsta uzupełnić wywarem warzywnym), podgrzać i ewentualnie jeszcze doprawić. Ugotować makaron zgodnie ze wskazówkami z opakowania. Na każdy talerz położyć porcję makaronu, zalać rosołem z mięsem, posypać szczypiorem i kiełkami i kolendrą. Podawać gorące. Smacznego!
Uwaga: Możemy mięsa nie wkładać w całości do rosołu, tylko nałożyć odpowiednią ilość do talerzy i zalać gorącą zupą