Zupa z kapusty z fasolą i pomidorami

Zupa z kapusty z fasolą i pomidorami
Zdjęcie - Zupa z kapusty z fasolą i pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z kapusty z fasolą i pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z kapusty z fasolą i pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z kapusty z fasolą i pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z kapusty z fasolą i pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z kapusty z fasolą i pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 250 g białej kapusty
  • 100 g marchewki
  • 150 g ziemniaków
  • 400 g pomidorów bez skórki
  • 300 g białej fasoli (z puszki lub ugotowanej)
  • 50 ml Oliwiera z oliwą z oliwek
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sól i pieprz
  • 1l wody lub bulionu warzywnego
  • świeży koperek do dekoracji
Przygotowanie

Warzywa kroimy w dość grubą kostkę i podsmażamy lekko na Oliwierze. Nie rumienimy.


Gdy warzywa zaczną lekko mięknąć, zalewamy całość wodą lub bulionem. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, około 20 minut.


Gdy wszystkie warzywa są miękkie, dodajemy pokrojone pomidory i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy kolejne 10 minut.


Na koniec dodajemy fasolę i zdejmujemy z ognia.

Przed podaniem zupę posypujemy świeżym koperkiem.

Kategorie przepisów