Zupa z groszku i pesto
Banalnie łatwa i szybka do przygotowania zupa, która idealnie spisze się w kryzysowych sytuacjach, np. gdy gotowanie obiadu się przedłuża, a domownicy marudzą, że głodni ;) Do tego jest smaczna, pożywna i ma świetny kolor.
Przepis pochodzi z programu „Nigella Ekspresowo”, ja odrobinę go zmodyfikowałam.
ZUPA Z GROSZKU I PESTO
(4 porcje)
3 szklanki wody,
400g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego),
2 cebulki dymki,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
odrobina soku z limonki lub cytryny,
4 łyżki bazyliowego pesto
Wodę zagotować w garnku. Dodać groszek, pokrojone dymki (razem ze szczypiorem i posiekany czosnek. Wszystko razem gotować pod przykryciem, aż groszek będzie miękki. Dodać 2 łyżki pesto, całość dokładnie zmiksować. Jeśli zupa jest za gęsta – dolać trochę wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem do każdej miseczki nałożyć po trochę pozostałego pesto.
Przepis pochodzi z programu „Nigella Ekspresowo”, ja odrobinę go zmodyfikowałam.
ZUPA Z GROSZKU I PESTO
(4 porcje)
3 szklanki wody,
400g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego),
2 cebulki dymki,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
odrobina soku z limonki lub cytryny,
4 łyżki bazyliowego pesto
Wodę zagotować w garnku. Dodać groszek, pokrojone dymki (razem ze szczypiorem i posiekany czosnek. Wszystko razem gotować pod przykryciem, aż groszek będzie miękki. Dodać 2 łyżki pesto, całość dokładnie zmiksować. Jeśli zupa jest za gęsta – dolać trochę wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem do każdej miseczki nałożyć po trochę pozostałego pesto.