Zupa z dyni pieczonej pyszna i prosta
Zupa z dyni – tak popularna w naszych domach, dzisiaj przyszła pora na następną jej wersją, kolejną na blogu, ale chyba najprostszą.
Ta zupa to porządna zupa krem – gęsta, pełna smaku dyni.
Zupa z pieczonej dyni
- 1 dynia hokkaido
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili nieduża
- 1 – 1,5 litra wywaru warzywnego
- pieprz, sól do smaku
Dynię przekroić na pół – wydrążyć pestki. Dynię włożyć do piekarnika i piec do miękkości ( ok. 45 minut ) w 170 C.
Dynię wystudzić, obrać ze skórki. Przełożyć dynię do garnka dolać wywar, dodać obrany i drobno posiekany czosnek oraz papryczkę posiekaną zagotować – zmiksować i jeśli zupa jest za gęsta można dodać wywaru.
Doprawić na talerzu pieprzem i solą..