Zupa z dyni i soczewicy

Zupa z dyni i soczewicy

Zdjęcie - Zupa z dyni i soczewicy | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jest! Jest! Jest! Słoneczna pogoda! I ma być taka do końca miesiąca! Zimno jeszcze, rankiem oskrobać trzeba szyby samochodu pokryte grubą warstwą szronu, pod stopami potrafi jeszcze zachrupać warstewka lodu, ale nic to! Słoneczko mocno grzeje, rozpuszcza, a potem osusza wszystko, nawet błotko czyhające pod drzewami w parku.

Chomiczka słońce tak ożywiło, że nie da się go zaciągnąć do domu. Obudził sie w nim piechur, który zawsze wybiera najdłuższą trasę, byle przypadkiem za szybko nie trafić w domowe pielesze. Ciągnie swą matkę do każdego drzewa, krzaczka i kwiatka w parku, rzeczkę podziwiać musimy w 3 miejscach na odcinku stu metrów, zaś idąc, wyczyniamy dziwaczne wygibasy, byle tylko stanąć na każdej lampce chodnikowej, wdepnąć w każdą kałużę i zaliczyć każdy krawężnik…

Kiedy w końcu docieramy do drzwi, Chomiczek zrywa się do galopu wokół wisienki stojącej przed domem. Wydaje przy tym wszelkie dźwięki przywodzące na myśl konia – od yyy-haaa do patataj, ja zaś próbuję go złapać, desperacko starając się nie wyp…yć na zakręcie i nie wydłubać sobie oka konarem niewielkiego drzewka. Kiedy uda nam się wreszcie wejść i po wielkich bojach zamknąć drzwi, okazuje się, że czasu starczy tylko na szybką zupę, a o większym gotowaniu możemy zapomnieć do kolejnej ulewy.

Zdjęcie - Zupa z dyni i soczewicy | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ZUPA Z DYNI I SOCZEWICY

  • miąższ z połówki dyni piżmowej (ok. 450 g)
  • 2 marchewki
  • 1 pasternak
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 3 ząbki czosnku
  • 450 ml wody
  • 450 ml wywaru warzywnego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • ½ pęczka tymianku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki do przybrania

Czosnek obieramy i kroimy, wkładamy do garnka, wsypujemy soczewicę, dodajemy ziele angielskie i listki laurowe, zalewamy wodą i wywarem. Wstawiamy na niezbyt duży ogień, zagotowujemy.

Obieramy warzywa i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną dynię, marchewki i pasternak, obsmażamy chwilę. Przekładamy do garnka z soczewicą, dodajemy związane gałązki tymianku. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie.

Zdejmujemy zupę z palnika, wyławiamy listki laurowe, ziele angielskie i tymianek (listki powinny już odpaść od gałązek – jeśli nie, możemy je otrzeć, uważając, by się nie poparzyć). Zupę blendujemy na gładko. Podajemy posypaną natką pietruszki.

Jeśli ma być samodzielnym posiłkiem, podajemy z chlebem. Można też posypać startym parmezanem lub wysmażonym na chrupko boczkiem.

Zdjęcie - Zupa z dyni i soczewicy | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów