Zupa z dyni i pomidorów - pikantna
Taka nieduża dynia była, a tyle z niej dobrego wyszło. Tym razem zupa z dyni i pomidorów. Jak zwykle u mnie - dosyć ostra. Jeżeli nie mamy zrobionego wcześniej musu, dynię wystarczy pokroić na małe kawałki i obsmażać chwilę z cebulą, a dalej już zgodnie z przepisem. Polecam tę zupę na jesienne chłody - działa rozgrzewająco :)
Składniki:
ok 400 g musu z dyni Hokkaido np z tego przepisu
4- 5 ząbków czosnku
1 cebula
1 puszka pomidorów
2 łyżeczki curry w proszku
1 łyżeczki mielonego imbiru
1 papryczka chili - posiekana
1/4 łyżeczki papryki w płatkach lub chili
1 l bulionu
1-2 łyżeczki harissy opcjonalnie
Przygotowanie:
cebulę pokroić w kostkę , wrzucić do garnka i smażyć aż zmięknie
Do cebuli dodać pomidory, dodać posiekany czosnek i posiekaną papryczkę, przyprawy, obsmażać chwilę , mieszając, a następnie dodać mus z dyni. Wlać bulion, przykryć i gotować ok 15 - 20 minut aż smaki się przegryzą. Lekko przestudzić, przetrzeć blenderem, doprawić solą pieprzem, jeżeli zupa jest za gęsta możemy dodać bulionu. Jeżeli wydaje się za mało ostra - dodać harissę. Podawać z grzankami i świeżą kolendrą. Można dodać śmietany. Smacznego!