Zupa z czerwonej soczewicy
Idealna zupa na zimne, deszczowe dni, takie jak dzisiaj. Szybko rozgrzewa, dobrze smakuje, apetycznie pachnie. Czegóż chcieć więcej? W smaku przypomina trochę swojską grochówkę, ale to chyba z racji dodania do niej dużej ilości majeranku. Przepis na nią znalazłam na opakowaniu soczewicy. Troszkę zmieniłam pod siebie, ale nie dużo.
Składniki:
- 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 cebule
- 2-3 marchewki
- pół małego selera
- pietruszka
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, majeranek (sporo)
- pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
Marchew, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę posiekać i poddusić na oliwie. Wszystkie warzywa zalać ok. 1,5-2 l wody i gotować przez 10-15 minut. Soczewicę dokładnie wypłukać i dodać do gotujących się warzyw. Gdy soczewica będzie prawie miękka (15-20 minut) dodać koncentrat pomidorowy, czosnek, sól, pieprz i sporo majeranku. Gotować jeszcze chwilę. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Podawać gorąca np. z bagietką. Smacznego :)