Zupa wielowarzywna z kurczakiem
- Wynik: 70
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 60minuty
Od kiedy polubiłam zupy gotuję je dość regularnie. Jednak, żeby zupa mi smakowała musi mieć bogaty środek tzn. musi być gęsta i zawierać wiele różnych składników. Najlepiej, żeby było sporo warzyw, może być makaron, mięso i jestem w stanie to wszystko zjeść z chlebem. W Irlandii do każdej zupy, którą jadłam podawali chleb z masłem, mnie wystarczy kromka suchego:)
Składniki- ziemniaki - 3
- marchewka - 1
- por - 1 mały kawałek
- seler naciowy - 2 łodygi
- drobny makaron - 200 g
- udko kurczaka - 2
- koperek - kilka gałązek
- natka pietruszki - kilka gałązek
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
W garnku zagotować ok. 5 l wody. Dodać oczyszczone mięso kurczaka, kawałek pora, pokrojoną marchewkę i liść laurowy. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 45 min. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować 10 min. Następnie dodać drobny makaron (u mnie małe muszelki) oraz pokrojony w paseczki seler naciowy i gotować ok. 5 min. Mięso wyjąć, obrać, pokroić w kostkę i z powrotem dodać do zupy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pod sam koniec dodać posiekany koperek i pietruszkę.
Smacznego:)