Zupa warzywna z młodą kapustą

Zupa warzywna z młodą kapustą

Dziś kolejna propozycja (i na pewno nie ostatnia) wykorzystania młodej kapusty w kuchni. Cieszmy się nią dopóki jeszcze możemy :-) Dziś przedstawiam lekką, łatwą i przyjemną wiosenną zupę z młodą kapustą, pasternakiem, selerem, porami i młodymi ziemniaczkami z odrobiną śmietanki. Zupa ta jest pożywna i łatwa w przygotowaniu. Podałam z chrupiącymi grzankami i resztką pieczonej kaczki, polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Zupa warzywna z młodą kapustą / Cabbage and vegetable soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa warzywna z młodą kapustą

(8 porcji)

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 3 młode pory, pokrojone w cienkie plasterki (można zamienić na 1 średnią cebulę)
  • 1 duża marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 średni seler, obrany i pokrojony w kostkę
  • 2 korzenie pasternaku, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1/2 główki młodej kapusty, posiekanej
  • 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę
  • 6 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 6 młodych ziemniaków, wyszczotkowanych i pokrojonych w kostkę
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • 8 szklanek bulionu warzywnego i drobiowego
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki do podania

Przygotowanie:

  1. W większym rondlu na średnim ogniu rozpuść masło, po czym włóż pora, marchewkę, selera, pasternak, kapustę, selera naciowego, czosnek, ziemniaki, liście laurowe i dopraw solą i pieprzem.
  2. Przykryj garnek i smaż warzywa, mieszając od czasu do czasu, przez 10-15 minut do lekkiego zarumienienia.
  3. Następnie wlej bulion, wymieszaj i doprowadź zupę pod przykryciem do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez 20-30 minut, lub do miękkości warzyw. 10 minut przed końcem gotowania dodaj śmietankę.
  4. Zdejmij garnek z ognia, wyjmij i wyrzuć liście laurowe i dopraw zupę solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
  5. Podawaj zupę posypaną natką pietruszki, najlepiej ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

Zdjęcie - Zupa warzywna z młodą kapustą / Cabbage and vegetable soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Cabbage and vegetable soup

(8 servings)

Ingredients:

  • 3 tablespoons butter
  • 3 leeks, thinly sliced (substitute 1 medium onion)
  • 1 large carrot, peeledand diced
  • 1 medium celeriac, peeled, finely chopped
  • 2 parsnips, peeled, finely chopped
  • 1/2 head of a green cabbage, thinly sliced
  • 3 stalks celery, finely chopped
  • 6 garlic cloves, thinly sliced
  • 6 new potatoes, unpeeled, cut into medium sized dice
  • 2 bay leaves
  • salt and pepper
  • 8 cups vegetable or chicken stock
  • 1/2 cup of cream
  • 3 tbsp parsley, finely chopped (for garnish)

Preparation:

  1. Melt the butter in a large pot on medium low heat.   Add the leeks, carrot, celeriac, parsnips, cabbage, celery, garlic, potatoes, bay leaves, salt and pepper and stir to combine.
  2. Cover and allow the vegetables to sweat for 10-15 minutes, stirring occasionally, until lightly browned.
  3. Add stock, and stir to combine, and keep covered, bring to a simmer. Simmer, covered, for 20-30 minutes, until the vegetables are tender. 10 minutes before end of cooking stir in cream.
  4. Remove the pot from the heat, remove the bay leaves and season with salt and pepper to taste.
  5. Serve hot garnished with fresh parsley and crusty bread.

Enjoy!

Kategorie przepisów