Zupa warzywna z kurkami

Zupa warzywna z kurkami
Przepis - Wydrukuj przepisZdjęcie - Zupa warzywna z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa warzywna z kurkami

Miłość do zup to chyba mamy (jako Polacy) w genach Czy upał czy zimnica, znajdzie się zupa pasująca do okazji ;) Tym razem zupa wakacyjna, taka do której warzyw można narwać w przydomowym ogródku, albo kupić na pierwszym lepszym straganie. Niby nic szczególnie wyszukanego, ale dodatek kurek zdecydowanie podbija jej smak i sprawia, że staje się wyjątkowa.

To zupa w 100% warzywna, bardzo rzadko gotuję zupy na mięsnym wywarze, pełna przy tym smaku i aromatu. Żeby bezmięsna zupa warzywna miała naprawdę wspaniały smak stosuję kilka kuchennych trików. Po pierwsze pokrojone/potarte na dużych oczkach warzywa najpierw podsmażam (z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego) na oliwie, aż nawet lekko się zarumienią, a pod koniec tego smażenia jarzyny podlewam chlustem sosu sojowego. Uwierzcie mi, takie przygotowanie bazy do zupy sprawi, że na zawsze pożegnacie mięsne wywary!

Zdjęcie - Zupa warzywna z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do ugotowania mojej wakacyjnej zupy warzywnej wykorzystałam to, co miałam pod ręką: por, marchewki, fasolkę szparagową… Możecie jednak użyć całej włoszczyzny (korzenia pietruszki i selera), dodać ziarenka groszku czy młode ziemniaki, kalarepkę, seler naciowy, a nawet kalafior.

Jako dodatek do tej warzywnej zupy  z kurkami zrobiłam kluseczki (jajko+ ok. 2 łyżki mąki pszennej połączone na gładkie ciasto i wlane łyżką, w małych porcją wprost do gotującej się zupy). Możecie ją jednak uzupełnić kartoflami pokrojonymi w kostkę, kaszą, małym makaronem, a nawet ryżem.

Zdjęcie - Zupa warzywna z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa warzywna z kurkami

Przepis - Wydrukuj przepisKurki- jak przygotować grzyby?

Po pierwsze grzybów nie myjemy! Najlepiej wyczyścić jej lekko wilgotną szmatką (papierowym ręcznikiem). Nasączone w czasie mycia wodą grzyby tracą naprawdę masę smaku. Druga sprawa- grzyby (w tym kurki) smażymy na dużym ogniu, żeby się zezłociły, a nie puściły soku. Lubię je też podlać pod koniec sosem sojowym (ale ja bym go dodawała do wszystkiego;) Kurki wrzucam do zupy, gdy warzywa w niej są już w zasadzie gotowe- prawie pod koniec.

Jeśli zamiast tradycyjnej śmietany użyjesz śmietanki roślinnej, otrzymasz zupę wegańską.

Przed podaniem proponuję każda miseczkę zupy posypać dużą ilością świeżej zieleniny (koperek i natka sprawdzą się świetnie!). To  najlepszy smak polskiego lata!

Zdjęcie - Zupa warzywna z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • kurki - ok. 200 g
  • marchew - 1 duża szt
  • korzeń pietruszki - 1 szt
  • por - 1 szt
  • fasolka szparagowa - 1 garść
  • liść laurowy - 2 szt
  • ziele angielskie - 3 szt
  • oliwa - 2 łyżki
  • masło - 1 łyżka
  • sos sojowy - 1-2 łyżki
  • śmietanka - 1/3 szklanki (kremówka lub roślinna)
  • koperek - do podania
  • kluseczki:
  • mąka pszenna - ok. 3-4 łyżki
  • jajko - 2 szt
Przygotowanie: Przepis - Wydrukuj przepis
  1. Kurki oczyść, usmaż na złoto na maśle. Odstaw.
  2. Na dnie garnka rozgrzej oliwę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz tarte na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę.
  3. Dodaj drobno pokrojony por i fasolkę szparagową.
  4. Smaż aż warzywa lekko się przyrumienią, pod koniec smażenia dodaj sos sojowy.
  5. Zalej warzywa ok. 1 l wody. Gotuj ok. 15 minut na małym ogniu.
  6. Dodaj grzyby, zagotuj.
  7. Zupę dopraw śmietanką i przyprawa, do smaku (solą, pieprzem…).
  8. W miseczce połącz jajka z mąką.
  9. Do gotującej się zupy wlewaj po ok. łyżeczce ciasta. Gotuj tak długo, aż kluseczki wypłyną na wierzch zupy.
  10. Podawaj z posiekanym koperkiem.

Kategorie przepisów