Zupa rosołowa z kluskami kładzionymi

Zupa rosołowa z kluskami  kładzionymi

Ugotowałam wczoraj zupę, która u mnie w domu cieszy się chyba największą popularnością, z tych tradycyjnych. Zwykła prosta, rosołowa zupa, z kluskami kładzionymi. Zawsze gotuję duży gar tej zupy i nie pamiętam, żeby kiedyś została na drugi dzień. Ja sama, chociaż nie jestem szczególna wielbicielką zup, często robię do niej dwa podejścia. Jest to moja propozycja festiwalowa.

Zdjęcie - Zupa rosołowa z kluskami  kładzionymi  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 3 kurze skrzydełka
  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • cebula
  • 2-3 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • kilka liści lubczyku
  • pietruszka
  • 3 jajka
  • mąka
  • sól, pieprz

Oczyszczone skrzydełka zalać zimną wodą i zagotować. Dodać oczyszczone i pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i przyprawy.Gotować rosół na małym ogniu przez 1,5 godziny. W osobnej miseczce rozbić jajka, roztrzepać, dodać sól i mąkę. Zrobić gęste ciasto. Dużą albo małą łyżką ( w zależnośći od upodobań) formować kluski i kłaść na gotujący się rosół. Gotować jeszcze kilka minut. Posypać natką.

Smacznego:)

Kategorie przepisów