Zupa prawie toskańska

Zupa prawie  toskańska

To zupa na miarę naszych możliwości poświątecznych. Zupa z warzyw z małą ilością kalorii ale jednak smaczna i "ze świderkiem" w postaci tartego parmezanu.

Zdjęcie - Zupa prawie  toskańska  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2 (albo 3 małe) średnie cebule

3 ząbki czosnku

4 łodygi selera naciowego

3 spore marchewki

szklanka groszku (ja użyłam mrożonego)

sól do smaku

oliwa - tyle by pokryła dno garnka

bazylia, oregano

tarty parmezan

Cebule i czosnek posiekałam drobno i poddusiłam na oliwie - tak by zmiękły i zrobiły się szkliste. Po kolei dodałam wszystkie warzywa - posiekane drobno. Dusiłam aż zmiękły. Dolałam pół szklanki wody. Na koniec dodałam rozmrożony groszek i dusiłam około 10 minut na małym ogniu pod przykrywką.

Gotową zupę przełożyłam do miski i posypałam parmezanem.

Trzeba uważać z soleniem zupy - parmezan jest słony.

Kategorie przepisów