Zupa porowa z fasolą cannellini
Składniki:
2 pory (tylko biała i jasnozielona część)
1 l bulionu warzywnego domowego lub z kostki
1 puszka fasoli cannellini
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka świeżego tymianku
1 liść laurowy
odrobina masła i olej do smażenia
Wykonanie:
Pory przekroić wzdłuż na pół, dokładnie umyć i pokroić dość cienko. W dużym rondlu rozgrzać olej i masło. Włożyć pora, tymianek i liść laurowy. Smażyć na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż por zrobi się miękki i szklisty. Dodać bulion i połowę pęczka posiekanej pietruszki. Gotować około 20 minut, a na 10 minut przed końcem dodać dobrze opłukaną na sicie fasolę. Przed podaniem wyjąć liść laurowy. Podawać z pozostałą posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu - książka H. Fearnley - Whittingstalla pt. "River Cottage veg everyday" z moimi zmianami.