Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów - doskonały przepis, składniki i przygotowanie
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów to klasyczna potrawa, która zawsze smakuje wyśmienicie. Jest to danie, które można przygotować o każdej porze roku, jednak najlepiej smakuje w sezonie letnim, gdy pomidory są w pełni dojrzałe i soczyste. W tym przepisie opiszę, jak przygotować pyszną zupę pomidorową ze świeżych pomidorów.
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów to popularna i pyszna zupa, która idealnie nadaje się na letnie dni. W zależności od przepisu, może być gęsta lub bardziej wodnista, ale zawsze ma wyrazisty i intensywny smak pomidorów.
Przepisy na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów różnią się między sobą w zależności od dodatków, ale zazwyczaj wymagają pokrojenia i podsmażenia na maśle lub oliwie cebuli, czosnku oraz pomidorów. Następnie dodaje się bulion lub wodę i gotuje wszystko razem, aż składniki będą miękkie.
Do przygotowania pomidorowej potrzebne będą:
- 1 cebula
- 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 jabłka
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- ok. 1,5 litra bulionu z kurczaka lub warzywnego
- około 2 łyżki sklarowanego masła lub oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 1 -2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
dodatkowo:
- ugotowany ryż, soczewica lub makaron do podania wraz z zupą
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
Przygotowanie zupy pomidorowej
Krok 1.
- Pomidory myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce do jarzyn.
- Cebulę, czosnek oraz jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Następnie na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę i na nim przesmażamy cebulę, czosnek i jabłka, aż będą miękkie i szkliste. Dodajemy pomidory, mieloną paprykę, cukier, sól, pieprz, bazylię, koncentrat pomidorowy (ew.) i mieszamy. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 minut, aż wszystkie składniki będą całkowicie miękkie.
Krok 2.
- Gdy pomidory będą miękkie, blendujemy całość, aż powstanie gładki krem. Następnie rozprowadzamy zupę gorącym bulionem, ponownie zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez kilka minut, mieszając, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły. Na koniec kosztujemy i w razie konieczności doprawiamy jeszcze do smaku solą i mielonym pieprzem. Zupę można zabielić kwaśną, gęstą śmietaną.
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów jest gotowa! Podajemy ją na ciepło, np. z dodatkiem świeżej natki pietruszki lub grzankami. Jest to danie, które idealnie sprawdzi się jako przystawka lub jako samodzielne danie główne. Zupa pomidorowa to również świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych pomidorów z ogrodu.
Zupa ze świeżych pomidorów
Podsumowując, zupa ze świeżych pomidorów to pyszna, sycąca i zdrowa potrawa, która idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Jest to danie łatwe w przygotowaniu, a zastosowanie tylko kilku składników sprawia, że jest to również potrawa ekonomiczna. Polecam każdemu spróbować!
Oto kilka innych przepisów na pyszne, domowe zupy, które mogą Ci się spodobać:
- Barszcz chrzanowy
- Krem z cukinii z groszkiem, prosty i szybki przepis
- Tom Kha Gai (tajska zupa z kurczakiem)
- Zupa ziemniaczana z grzybami i wędzonym boczkiem
- Zupa z młodych buraczków i botwinki
- Zupa krem z cukinii z ziemniakami
- Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą
- Zupa ogórkowa: najlepszy przepis na rosole
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Zupa z soczewicy
- Zupa z botwiny z ziemniakami: przepis, jak zrobić
Mam nadzieję, że przepis na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów spodoba się Tobie i twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Miłego gotowania!
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów.
Przepis zaktualizowany 10.03.2023.