Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów


Zdjęcie - Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z dodatkiem młodej włoszczyzny.

Składniki:

1 kg pomidorów

1 pęk młodej włoszczyzny

sól i pieprz do smaku

papryka ostra do smaku

oliwa z oliwek lub masło ( 2 łyżki)

szczypta cynamonu

ziele i lisć laurowy

3 ząbki młodego czosnku

Przygotowanie:

Włoszczynę myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy litrem wody, dodajemy sól, pieprz, ziele i liść laurowy. Gotujemy 10 minut. W międzyczasie w rondlu rozgrzwamy oliwę lub masło i przesmażamy pokrojone pomidory (10 minut) wraz z czosnkiem. Całość przelewamy do garnka z włoszczyzną. Z garnka usuwamy pora i zielone części łodyg selera. Gotujemy chwilę i miksujemy. Zupę można przetrzeć przez sito. Podawać z bazylią i świeżo mielonym pieprzem.


Kategorie przepisów