Zupa pomidorowa z uszkami nadziewanymi cukinią i fetą
Ciasto na pierogi:
ok. 300 g mąki
ok. 200 ml gorącej wody
sól
0,5 łyżeczki kurkumy
Do mąki dodać sól i kurkumę, dolać gorącą wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto po wyrobieniu przykryć i odstawić na pół godziny aby "odpoczęło".
Farsz:
1 mała cukinia
50 g fety
czarna papryka (antep isop)
1 łyżeczka zataru
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 ząbek czosnku
olej
sól
Cukinię utrzeć na tarce o grubych oczkach.
Czosnek posiekać.
Na rozgrzanym oleju zeszklić czosnek, dodać cukinię, i smażyć ją aż zmięknie. Farsz doprawić papryką, zatarem i bazylią.
Kiedy farsz ostygnie dodać do niego pokruszoną fetę i ewentualnie doprawić solą.
Ciasto rozwałkować partiami, wykrawać z niego krążki, układać na nich farsz.
Uszka ugotować w osolonej wodzie.
Zupa pomidorowa:
1 pietruszka
1 marchew
kawałek selera naciowego
1 por
500 ml domowego przecieru pomidorowego
1 łyżka przecieru pomidorowego z puszki
sól, cukier
2 łyżki oleju
Warzywa opłukać, oczyścić, zalać niewielką ilością wody, osolić i ugotować.
Do wywaru dodać domowy przecier pomidorowy.
Na oleju przesmażyć łyżkę przecieru z puszki i dodać go do zupy.
Zupę zagotować, doprawić do smaku solą i cukrem.