Zupa pomidorowa z pęczakiem
Moją ulubioną zupą z tych tradycyjnych jest pomidorowa z makaronem. Jednak niedawno pomyślałam, że może by zmienić nieco tradycję i podać ją z kaszą i to z pęczakiem. Pomysł nie wszystkim przypadł do gustu ale ja lubię próbować nowe zestawienia. Zupa z pęczakiem smakuje nieco inaczej niż powszechnie znana pomidorówka ale moim zdaniem warto spróbować.
Składniki:
- 2 udka kurze
- pęczek włoszczyzny
- 3 pomidory
- sól, pieprz
- 2 l bulionu warzywnego
- szklanka kaszy pęczak
- bazylia
- 1/2 szklanki śmietany
Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobne kawałki. Rozgrzać oliwę, dodać pomidory, suszoną bazylię, chwilę przesmażyć. Wlać bulion, dodać włoszczyznę, marchewkę można zetrzeć na tarce, oraz dolać bulion. Gotować wszystko na małym ogniu około 50 min, aż mięso będzie prawie miękkie. Dodać przepłukaną kaszę i gotować do miękkości. Pod koniec dodać śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)