Zupa pomidorowa z pęczakiem

Zupa pomidorowa z pęczakiem

Moją ulubioną zupą z tych tradycyjnych jest pomidorowa z makaronem. Jednak niedawno pomyślałam, że może by zmienić nieco tradycję i podać ją z kaszą i to z pęczakiem. Pomysł nie wszystkim przypadł do gustu ale ja lubię próbować nowe zestawienia. Zupa z pęczakiem smakuje nieco inaczej niż powszechnie znana pomidorówka ale moim zdaniem warto spróbować.

Zdjęcie - Zupa pomidorowa z pęczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 udka kurze
  • pęczek włoszczyzny
  • 3 pomidory
  • sól, pieprz
  • 2 l bulionu warzywnego
  • szklanka kaszy pęczak
  • bazylia
  • 1/2 szklanki śmietany

Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobne kawałki. Rozgrzać oliwę, dodać pomidory, suszoną bazylię, chwilę przesmażyć. Wlać bulion, dodać włoszczyznę, marchewkę można zetrzeć na tarce, oraz dolać bulion. Gotować wszystko na małym ogniu około 50 min, aż mięso będzie prawie miękkie. Dodać przepłukaną kaszę i gotować do miękkości. Pod koniec dodać śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów