Zupa pomidorowa z makaronem – klasyczna
Zupa pomidorowa z makaronem lub ryżem gości na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu i jestem niemal pewna, że nie jesteśmy wyjątkiem.
Czasami mam wrażenie, że gotuję ją ciągle i to niezależnie od okazji, dnia tygodnia, czy też pory roku. Powstała u nas nawet nowa tradycja wigilijna – zgadnijcie jaka? Obok pierogów ruskich, na stole ląduje wówczas właśnie klasyczna zupa pomidorowa. Może wydawać się to dziwne, ale czasami warto pójść na takie kompromisy i wszyscy od razu są szczęśliwsi.
Panuje przekonanie, że w polskich domach jada się pomidorówkę w każdy poniedziałek i robi się ją dodając koncentratu pomidorowego do rosołu. Ja jednak nie przepadam za tą metodą. Oczywiście można od czasu do czasu wspomóc się taką szybką metodą urozmaicenia obiadów, ale jestem pewna, że mój przepis powali koncentrat w rosole w przedbiegach.
Zupa pomidorowa z prawdziwych pomidorów latem nie ma sobie równych, natomiast w zimie i wiosną, można z powodzeniem zastąpić je pomidorami z puszki dobrej jakości. Warto zainwestować tu w naprawdę dobry produkt, bowiem w jest to jej główny składnik.
Oprócz dobrych pomidorów potrzebny będzie też bulion. Może być warzywny lub drobiowy. Nie ma tu ścisłej reguły. Moim ulubionym w tym przypadku jest ten pierwszy, ponieważ jest nieco delikatniejszy i nie tłumi smaku pomidorów. Wybór jednak pozostawiam wam i waszym preferencjom smakowym. Rzadko zabielam też zupę śmietaną, chociaż zdarza mi się podać ją na stół. W tym miejscu gorąco polecam roślinne śmietany i śmietanki, którymi od pewnego czasu jestem w nich zakochana.
Zupa pomidorowa z makaronem Najprostsza wersja ulubionej zupy naszych milusińskich i nie tylko. Pyszna i zdrowa
Czas przygotowania: 10 minutes Czas gotowania: 20 minutes
Okazja: Obiad, Zupy
Rodzaj dania: Dla Dzieci, Kuchnia Polska, łatwe
Słowa kluczowe: pomidory
Porcji: 3 porcje
Składniki
- ▢ 400 g pomidorów lub pomidorów z puszki
- ▢ 0,75 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- ▢ 20 ml oliwy
- ▢ 1 ząbek czosnku
- ▢ 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
- ▢ sól
- ▢ pieprz
- ▢ 120 g makaronu dowolnego
- ▢ koperek do podania
- ▢ 1 szczypta cukru opcjonalnie
Przygotowanie krok po kroku
- Pomidory włóż na 10s do wrzącej wody, a następnie przełóż do zimnej i obierz ze skórki. Pokrój.
- Obrane ze skórki i pokrojone pomidory lub pomidory z puszki przesmaż z posiekanym czosnkiem na oliwie kilka minut.
- Przesmażone pomidory zalej gorącym bulionem i gotuj około 10 minut.
- Całość zmiksuj, aby pozbyć się kawałków pomidorów.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem, bazylią i opcjonalnie cukrem.
- Ponownie podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
- Ugotuj ulubiony makaron zgodnie z sugestią producenta.
- Podawaj zupę z makaronem i świeżym koperkiem. Możesz podać także gęstą śmietanę lub zabielić zupę w garnku.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy Zupa pomidorowa z makaronem – klasycznaZupa z cukinii z parmezanemKlasyczna zupa ogonowaFisksoppa – zupa rybna po szwedzkuBiały barszcz z chrzanem i jabłkiem i kotlecikami z białej kiełbasyKrem z jarmużu z czarnym ryżem i maślaną fasolkąZupa krem z kurczakaKokosowa zupa z kurczakiem i makaronem ryżowymKrem z pieczonej papryki i pomidorów z gnocchi i chrupiącą ciecierzycąPożywna zupa z ciecierzycy z jarmużemZupa z marchwi na mleku na słodkoPotrawka z białej fasoli z wędzonym dorszemVichyssoise – chłodnik ziemniaczanyZupa ogórkowa z koperkiemBarszcz biały na domowym zakwasie pszennymZupa pieczarkowa z klopsikami z indykaNie wychodź z domu bez śniadania! – przepis na owsiankę z bakaliamiZupa ziemniaczano-brokułowa z prażonymi ziarnami słonecznikaZupa marchewkowa z soczewicą i mleczkiem kokosowymŚwiąteczny barszcz czerwony