Zupa pomidorowa – najlepsza!
- SKŁADNIKI:
- * rosół ( u mnie drobiowo-wołowy ) - 1,5 l
- * koncentrat pomidorowy - 200 g
- * śmietana 18% - 3/4 szkl
- * mąka pszenna - 1 łyżka
- * sól , pieprz , cukier
Tak , to najlepsza pomidorowa!
Smak dzieciństwa … klasyka …
Z przepisu Babci , robiona zawsze w poniedziałek na niedzielnym rosole.
Sycąca , aromatyczna ,o wyrazistym smaku … podawana z ryżem , makaronem lub lanym ciastem.
Takiej pomidorowej nikt się nie oprze!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ugotowany wcześniej rosół podgrzewamy – musi być gorący!
Dodajemy gęsty koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy.
W garnuszku mieszamy śmietanę z mąką i odrobiną soli , tak by nie było grudek.
Do śmietany dolewamy niewielką ilość rosołu i dokładnie mieszamy.
Całość wlewamy do zupy i na wolnym ogniu gotujemy.
Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i niewielką ilością cukru.
Podajemy gorące!
Smacznego!