Zupa pomidorowa – najlepsza!

Zupa pomidorowa – najlepsza!
  • SKŁADNIKI:
  • * rosół ( u mnie drobiowo-wołowy ) - 1,5 l
  • * koncentrat pomidorowy - 200 g
  • * śmietana 18% - 3/4 szkl
  • * mąka pszenna - 1 łyżka
  • * sól , pieprz , cukier

 

Tak , to najlepsza pomidorowa!

Smak dzieciństwa … klasyka …

Z przepisu Babci , robiona zawsze w poniedziałek na niedzielnym rosole.

Sycąca , aromatyczna ,o wyrazistym smaku … podawana z ryżem , makaronem lub lanym ciastem.

Takiej pomidorowej nikt się nie oprze!

Zdjęcie - Zupa pomidorowa – najlepsza! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ugotowany wcześniej rosół podgrzewamy – musi być gorący!

Dodajemy gęsty koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy.

W garnuszku mieszamy śmietanę z mąką i odrobiną soli , tak by nie było grudek.

Do śmietany dolewamy niewielką ilość  rosołu i dokładnie mieszamy.

Całość wlewamy do zupy i na wolnym ogniu gotujemy.

Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i niewielką ilością cukru.

Podajemy gorące!

Smacznego!

Zdjęcie - Zupa pomidorowa – najlepsza! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów