Zupa migdałowa Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Zupa migdałowa Lucyny Ćwierczakiewiczowej
Zdjęcie - Zupa migdałowa Lucyny Ćwierczakiewiczowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa migdałowa Lucyny Ćwierczakiewiczowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa migdałowa Lucyny Ćwierczakiewiczowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • ¼ kg słodkich migdałów
  • 10 gorzkich migdałów
  • 500 g cukru pudru
  • 1,5 l wody
  • 200 g rodzynek
  • cynamon do posypania zupy
Przygotowanie Migdały sparzyć wrzątkiem i zdjąć z nich skórkę. Utrzeć na miazgę w moździerzu.

Ucierając migdały dodać nieco wody, aby nie puściły olejku. Następnie zalać je wodą i przecedzić na sicie przez gazę. Pozostałe na sicie migdały jeszcze raz utrzeć w moździerzu i ponownie przelać zebraną wcześniej wodą. Uzyskane w ten sposób mleko migdałowe wymieszać z cukrem pudrem.

Można lekko podgrzać. Dodać rodzynki.


Na talerzu posypać zupę cynamonem. Można ugotować ryż i dodać go do zupy. Można ją również ugotować na mleku, ale prawdziwa zupa migdałowa była gotowana na wodzie.



Przepis pochodzi z kuchennymidrzwiami.pl

Kategorie przepisów