Zupa meksykańska

Zdjęcie - zupa meksykańska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Czy ona tam meksykańska, to ja nie wiem, ale z pwnością w klimatach tex-mex i przy okazji bardzo dobra. Idealna do pochrupywania jej nachosami. Za mej młodości w naszym mieście stołecznym, a może i nie tylko stołecznym, był fastfood zwany Taco Bell, czy jakoś tak. Obżerałam się w Bellu, ale niestety, ta część fasfudowej sieciówki zniknęła z PL, ku mej rozpaczy. Dziś bym tego, jak mniemam, nie tknęła, ale tęsknota została. Pewnie głównie za życiem towarzyskim, kręcącym się wówczas w rejonie Grubej Kaśki... W każdym razie niezwykle dziwi mnie fakt, że zupełnie nie pamiętam smaku tych tacosów z Taco Bell. Zupełnie. A przecież je uwielbiałam i bardzo często jadłam. Dziwne, zaprawdę, dziwne. W każdym razie, wracając do bohaterki niniejszego wpisu, zupa ta jest nie tylko pyszna, ale też znakomicie wpływa, dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego, na trawienie. Co nie jest bez znaczenia po świątecznych i sylwestrowych szaleństwach. Należy mieć:

500 g mielonego mięsa wołowego
2 puszki fasoli czerwonej
2 puszki kukurydzy
dużą cebulę
czerwoną paprykę
2 łyżki przyprawy do taco
płaską łyżkę oregano
chili - do smaku
sól, pieprz - do smaku
2 łyżki przecieru pomidorowego
4 łyżki salsy pomidorowej
4-5 łyżek oliwy lub oleju

Rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną w kostkę cebulę, dodać mięso i podsmażyć, aż zbrązowieje. Następnie dodać przyprawy, przecier i salsę, i dalej podsmażać. Zalać wrzątkiem (tyle, by przykryło mięso) i gotować na wolnym ogniu przez ok. godzinę W tym czasie paprykę przekroić na pół, oczyścić i wstawić do piekarnika z górnym grillem, skórką do góry i piec, aż skórka się spali. Przykryć, odczekać chwilkę, skórkę zdjąć, a paprykę pokroić w paski. Gdy mięso zmięknie, dodać osączoną fasolę i kukurydzę oraz paprykę. Wymieszać, doprawić ewentualnie, zagotować i podawać. Zupa powinna być gęsta, ale nie tak jak chili con carne.

Przepisy z tych kategorii

Aromatyczne ciasto gryczane ze śliwkami

Aromatyczne ciasto gryczane ze…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chleb z ziarnami na jednodniowym zakwasie
1

Chleb z ziarnami na jednodniow…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Przytulone bułeczki z fetą
2

Przytulone bułeczki z fetą

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi siewnej
1

Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Śliwkowiec sypany
1

Śliwkowiec sypany

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bitki schabowe w sosie pieczarkowym
2

Bitki schabowe w sosie pieczar…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Przepisy z tych kategorii

Zupa jarzynowa z kalafiorem i fasolką szparagową
2

Zupa jarzynowa z kalafiorem i…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową i młodą kapustą

Zupa jarzynowa z fasolką szpar…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Zupa serowo – cebulowa
2

Zupa serowo – cebulowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Prowansalska soupe au pistou

Prowansalska soupe au pistou

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zupa z botwinki

Zupa z botwinki

Patrycja Patrycja
Simply Food

Zupa botwinka

Zupa botwinka

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty