Zupa-krem z porów z Magazynu Apetyt Lato 2014

Zupa-krem z porów z Magazynu Apetyt Lato 2014

Cześć,

Tym razem zapraszam Was na zupę-krem z porów czyli mój przepis z 2 numeru magazynu małopolskich blogerów kulinarnychMagazyn Apetyt Lato 2014. Jest to przepis inspirowany letnimi zupami warzywnymi mojej mamy, ale w nieco odświeżonym wydaniu.

Zdjęcie - Zupa-krem z porów z Magazynu Apetyt Lato 2014 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 pory,
  • 1 ziemniak,
  • 1 litr bulionu,
  • 4 łyżki masła,
  • 1 camembert,
  • 50 gram wędzonego łososia,
  • 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz,
  • 1 limonka,
  • tarty twardy żółty ser.

Zdjęcie - Zupa-krem z porów z Magazynu Apetyt Lato 2014 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-of:

  • Bulion gotujemy razem z pokrojonym w kostkę obranym ziemniakiem.
  • Białą część porów kroimy w krążki, wrzucamy na patelnię i dusimy na maśle do zmięknięcia. Dodajemy do garnka z bulionem.
  • Szklankę bulionu odlewamy do miseczki. Dodajemy serek camembert bez skórki oraz przyprawy. Blenderujemy. Dodajemy do zupy i ponownie miksujemy.
  • Zupę nakładamy do talerzy, dodajemy drobno pokrojonego łososia, posypujemy skórką startą z limonki oraz tartym serem.

Smacznego! :)
Gosia

Kategorie przepisów