Zupa-krem z porów z Magazynu Apetyt Lato 2014

Cześć,

Tym razem zapraszam Was na zupę-krem z porów czyli mój przepis z 2 numeru magazynu małopolskich blogerów kulinarnych – Magazyn Apetyt Lato 2014. Jest to przepis inspirowany letnimi zupami warzywnymi mojej mamy, ale w nieco odświeżonym wydaniu.

Zdjęcie - Zupa-krem z porów z Magazynu Apetyt Lato 2014 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 pory,
  • 1 ziemniak,
  • 1 litr bulionu,
  • 4 łyżki masła,
  • 1 camembert,
  • 50 gram wędzonego łososia,
  • 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz,
  • 1 limonka,
  • tarty twardy żółty ser.

Zdjęcie - Zupa-krem z porów z Magazynu Apetyt Lato 2014 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-of:

  • Bulion gotujemy razem z pokrojonym w kostkę obranym ziemniakiem.
  • Białą część porów kroimy w krążki, wrzucamy na patelnię i dusimy na maśle do zmięknięcia. Dodajemy do garnka z bulionem.
  • Szklankę bulionu odlewamy do miseczki. Dodajemy serek camembert bez skórki oraz przyprawy. Blenderujemy. Dodajemy do zupy i ponownie miksujemy.
  • Zupę nakładamy do talerzy, dodajemy drobno pokrojonego łososia, posypujemy skórką startą z limonki oraz tartym serem.

Smacznego! :)
Gosia

Przepisy z tych kategorii

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z chili i imbirem
2

Rozgrzewająca zupa marchewkowa…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zupa krem z selera
6

Zupa krem z selera

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Pomidorowa z wędzoną papryką, fasolą i ziemniakami
1

Pomidorowa z wędzoną papryką,…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Gulasz ziemniaczany
2

Gulasz ziemniaczany

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zimowa herbata z rumem
1

Zimowa herbata z rumem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Grochówka z białą kiełbasą
1

Grochówka z białą kiełbasą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Placki z kiszonej kapusty

Placki z kiszonej kapusty

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka z tuńczykiem, awokado i grzankami

Sałatka z tuńczykiem, awokado…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Tagliatelle z czarnym czosnkiem i parmezanem

Tagliatelle z czarnym czosnkie…

food² food²
Food Square

Dobre spaghetti z warzywnym sosem
1

Dobre spaghetti z warzywnym so…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Energetyczny zielony koktajl z herbatą matcha

Energetyczny zielony koktajl z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Spaghetti z kalafiorem i czosnkową kruszonką
1

Spaghetti z kalafiorem i czosn…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty