Zupa-krem z porów z Magazynu Apetyt Lato 2014
Cześć,
Tym razem zapraszam Was na zupę-krem z porów czyli mój przepis z 2 numeru magazynu małopolskich blogerów kulinarnych – Magazyn Apetyt Lato 2014. Jest to przepis inspirowany letnimi zupami warzywnymi mojej mamy, ale w nieco odświeżonym wydaniu.
Składniki (na 4 porcje):
- 2 pory,
- 1 ziemniak,
- 1 litr bulionu,
- 4 łyżki masła,
- 1 camembert,
- 50 gram wędzonego łososia,
- 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- sól i pieprz,
- 1 limonka,
- tarty twardy żółty ser.
Making-of:
- Bulion gotujemy razem z pokrojonym w kostkę obranym ziemniakiem.
- Białą część porów kroimy w krążki, wrzucamy na patelnię i dusimy na maśle do zmięknięcia. Dodajemy do garnka z bulionem.
- Szklankę bulionu odlewamy do miseczki. Dodajemy serek camembert bez skórki oraz przyprawy. Blenderujemy. Dodajemy do zupy i ponownie miksujemy.
- Zupę nakładamy do talerzy, dodajemy drobno pokrojonego łososia, posypujemy skórką startą z limonki oraz tartym serem.
Smacznego! :)
Gosia