Zupa-krem z porów z Magazynu Apetyt Lato 2014

Cześć,

Tym razem zapraszam Was na zupę-krem z porów czyli mój przepis z 2 numeru magazynu małopolskich blogerów kulinarnych – Magazyn Apetyt Lato 2014. Jest to przepis inspirowany letnimi zupami warzywnymi mojej mamy, ale w nieco odświeżonym wydaniu.

Zdjęcie - Zupa-krem z porów z Magazynu Apetyt Lato 2014 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 pory,
  • 1 ziemniak,
  • 1 litr bulionu,
  • 4 łyżki masła,
  • 1 camembert,
  • 50 gram wędzonego łososia,
  • 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz,
  • 1 limonka,
  • tarty twardy żółty ser.

Zdjęcie - Zupa-krem z porów z Magazynu Apetyt Lato 2014 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-of:

  • Bulion gotujemy razem z pokrojonym w kostkę obranym ziemniakiem.
  • Białą część porów kroimy w krążki, wrzucamy na patelnię i dusimy na maśle do zmięknięcia. Dodajemy do garnka z bulionem.
  • Szklankę bulionu odlewamy do miseczki. Dodajemy serek camembert bez skórki oraz przyprawy. Blenderujemy. Dodajemy do zupy i ponownie miksujemy.
  • Zupę nakładamy do talerzy, dodajemy drobno pokrojonego łososia, posypujemy skórką startą z limonki oraz tartym serem.

Smacznego! :)
Gosia

Przepisy z tych kategorii

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z chili i imbirem
2

Rozgrzewająca zupa marchewkowa…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zupa krem z selera
6

Zupa krem z selera

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Makaron z mascarpone, kurczakiem i suszonymi pomidorami

Makaron z mascarpone, kurczaki…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Spaghetti z kurkami  - pyszne

Spaghetti z kurkami - pyszne

Beti Beti
kruche babeczki

Makaron z szynką i groszkiem

Makaron z szynką i groszkiem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Tosty z pastą z sera pleśniowego, sałatą i gruszką
1

Tosty z pastą z sera pleśniowe…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Leczo z młodej kapusty
1

Leczo z młodej kapusty

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pieczone ziemniaczki

Pieczone ziemniaczki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ryżowa zapiekanka z brokułem i łososiem

Ryżowa zapiekanka z brokułem i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Placki z cukinii i kolby kukurydzy
1

Placki z cukinii i kolby kukur…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Tatar wołowy. Przepis klasyczny.

Tatar wołowy. Przepis klasyczn…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Surówka z kapusty pekińskiej z czerwoną cebulą
1

Surówka z kapusty pekińskiej z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu