Zupa krem z pomidorów, fasoli i anchois
Zapraszam serdecznie Was na tę zupkę z pomidorów i fasoli. Zobaczyłam ją u Magdy na blogu daretocook.pl i wiedziałam, że kiedyś ją zrobię. To kiedyś okazało się bliżej niż dalej;-) Zupa fajnie krzepi i rozgrzewa. Można jeszcze wykorzystać świeże pomidory póki są, ale pewnie i z takich puszkowych będzie smakowała równie dobrze.
Składniki:
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 2-3 filety anchois,
- garść bazylii,
- 1 szklanka ugotowanej fasoli jaś,
- 1 kg pomidorów,
- 0,7 l. bulionu warzywnego,
- parmezan,
- oliwa,
- sól i pieprz,
- majeranek,
+ do padania grzanki lub podpieczone chlebki pita (klik) Przygotowanie: Na oliwie podsmażyć cebulę, czosnek i anchois. Dodać fasolę, bazylię, bulion i obrane ze skóry, wcześniej sparzone, pomidory. Gotować ok. 40 minut i na koniec wszystko dokładnie zblendować. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Podawać ze świeżą bazylią, startym parmezanem. Skropić oliwą. Zaserwować do tego podpieczone chlebki pita.