Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki
Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki, prosta w przygotowaniu, pyszna, aromatyczna i sycąca. Na pomidory i paprykę to najlepszy teraz czas, szkoda nie wykorzystać ich potencjału. Pieczone warzywa sprawią, że danie nabierze całkiem nowego wymiaru. Podałam z ziołowymi grzankami (przepis tu) i kleksem jogurtu greckiego. Smakowała wybornie!
Składniki na 4 porcje:
około 1 kg pomidorów (u mnie malinowe)
3-4 czerwone papryki
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy/oleju
oregano, rozmaryn
sól, pieprz
0,5 łyżeczki cukru
papryka słodka w proszku
bulion warzywny- 1-1,5 szklanki
Wykonanie:
- przygotować 2 blaszki. Na pierwszej ułożyć skórą do góry, przecięte na pół papryki, pozbawione gniazd nasiennych i gąbczstych błon. Pomidory przeciąć na połówki, posypać solą, obłożyć rozmarynem i oregano. Pomiędzy umieścić 3 ząbki czosku ze skórką. Piec w 200`C około 1 godziny. Po 40 minutach, gdy skórka papryki zacznie się marszczyć i czernieć, wyjąć z piekarnika, a pomidory jeszcze dopiekać. Papryki przełożyć do woreczka strunowego i pozostawić do ostygnięcia. Gdy papryka się zaparzy bez trudu zejmiesz skórkę palcami lub lekko podważając czubkiem nożyka. Z upieczonych pomidorów równiez bez trudu usuniesz skórę
- zblendować obrane ze skóry papryki, pomidory i czosnek. Przełożyć do rondla, wlać bulion do uzyskania pożądanej konsystencji i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką w proszku
- podawać z kleksem jogurtu lub śmietany i ziołowymi grzankami