Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem
Przepyszna, kremowa i bardzo rozgrzewająca zupa z pieczonych buraków z dodatkiem gruszki i imbiru, podana z kwaśną śmietaną i orzechami włoskimi. Doskonała alternatywa dla tradycyjnego barszczu świątecznego. Polecam!
Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go znaleźć
pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.
Scroll down for recipe in English
Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem
(4 porcje)
Przygotowanie wraz z pieczeniem buraków ok. 1,5 h
Składniki:
- 450 g średnich buraków, umytych
- 1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę
- 1 łodyga selera, posiekana w kostkę
- 2 dojrzałe gruszki, obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę
- 3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka świeżego imbiru, startego na tarce
- sól i pieprz
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany do podania
- świeży tymianek i posiekane orzechy włoskie do podania
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Zawiń buraki w folię aluminiową, włóż do piekarnika i piecz około godzinę, do miękkości. Wyjmij z piekarnika, obierz je ze skórki i pokrój na 1 cm kostkę.
- W średnim rondlu na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż cebulę wraz z selerem i smaż, często mieszając, około 10 minut, do lekkiego zarumienienia.
- Następnie wmieszaj gruszki, imbir i buraki. Smaż, mieszając od czasu do czasu, około 7 minut i dodaj bulion, liść laurowy i gałązkę tymianku. Doprowadź zupę do wrzenia, zmniejsz ogień do małego i gotuj do miękkości warzyw, przez około 25 minut.
- Po tym czasie wyjmij i wyrzuć liście laurowe, wlej śmietankę i zmiksuj zupę blenderem po czym dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Lekko podgrzej zupę, wyłóż do miseczek i połóż na wierzchu po łyżce śmietany. Posyp tymiankiem i orzechami i podawaj.
Smacznego!
English version
Cream of roasted beet soup with pears and ginger
(4 servings)
Ingredients:
- 450 g beets, washed
- 1 large onion, chopped
- 1 celery stalk, chopped
- 2 ripe pears, peeled cored and diced
- 3 tablespoon Kujawski oil with basil
- 1 l chicken or vegetable stock
- 1/2 cup heavy cream
- 1 tbsp fresh ginger, grated
- salt and pepper
- 1/2 cup sour cream for serving
- chopped fresh thyme and walnuts for garnish
Preparation:
- Preheat oven to 180 oC. Wrap beets in foil and roast until tender when pierced with fork, about 1 hour. Peel beets and cut into 1 cm dice.
- Heat oil in medium saucepan over medium-high heat. Add onion, and celery and cook until beginning to brown, stirring frequently, about 10 minutes.
- Stir in ginger, pears, and beet pieces. Cook, stirring frequently, about 7 minutes and add stock, bay leaf, thyme sprig. Bring to boil and reduce heat to low, cover, and simmer until vegetables are very tender, about 25 minutes.
- Puree soup with hand blender with cream and season to taste with salt and pepper. Gently rewarm soup, divide between bowls garnish each with sour cream. Sprinkle with chopped fresh thyme and walnut and serve.
Enjoy!