Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów

Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów

Zdjęcie - Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Już jakiś czas myślałam o tej zupie i w końcu się udało ją zrobić. Wyszła pyszna, aromatyczna i nawet mój maluszek zjadł dokładkę, a ona nie jest skora do jedzenia zup. Dlatego zapraszam Was na przepis.

Składniki:

  • 4 duże papryki
  • 5-6 pomidorów
  • średnia cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • ok 750 ml wywaru warzywnego
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • sól, pieprz. oregano
  • odrobina ostrej papryki


Papryki myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy nasion. Układamy na blaszce do pieczenia, obok układamy pomidory, czosnek i cebulę w łupinach. Pieczemy ok 20 minut w 180 st. C, do momentu aż skórka na papryce ściemnieje. Upieczone warzywa studzimy i obieramy. Wrzucamy je do wrzącego wywaru warzywnego. Gotujemy ok 15 minut. Po tym czasie blendujemy. Dodajemy soczewicę i gotujemy jeszcze ok 10 minut aż soczewica zmięknie. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Zdjęcie - Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów