Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów
Już jakiś czas myślałam o tej zupie i w końcu się udało ją zrobić. Wyszła pyszna, aromatyczna i nawet mój maluszek zjadł dokładkę, a ona nie jest skora do jedzenia zup. Dlatego zapraszam Was na przepis.
Składniki:
- 4 duże papryki
- 5-6 pomidorów
- średnia cebula
- 5 ząbków czosnku
- ok 750 ml wywaru warzywnego
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- sól, pieprz. oregano
- odrobina ostrej papryki
Papryki myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy nasion. Układamy na blaszce do pieczenia, obok układamy pomidory, czosnek i cebulę w łupinach. Pieczemy ok 20 minut w 180 st. C, do momentu aż skórka na papryce ściemnieje. Upieczone warzywa studzimy i obieramy. Wrzucamy je do wrzącego wywaru warzywnego. Gotujemy ok 15 minut. Po tym czasie blendujemy. Dodajemy soczewicę i gotujemy jeszcze ok 10 minut aż soczewica zmięknie. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.