Zupa-krem z papryki i pomidorów
Sezon paprykowy w pełni. Mama kupiła dwa wielkie wory papryk i marynuje na potęgę, a ja coraz to podkradam jej jakieś, żeby zrobić... Na przykład taką oto zupę ;)
ZUPA-KREM Z PAPRYKI I POMIDORÓW
2 duże strąki czerwonej papryki,
2 dojrzałe, mięsiste pomidory,
4 szklanki bulionu z kurczaka,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 kulka mozzarelli,
1 łyżka przecieru pomidorowego (opcjonalnie),
2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka tymianku (najlepiej świeżego),
szczypta cukru,
sól i pieprz
Oczyszczone papryki pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, oddzielić pestki, a miąższ pokroić. W rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić posiekaną cebulę, wrzucić paprykę i smażyć razem przez chwilę. Dołożyć posiekany czosnek i pomidory, wlać gorący bulion, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować około pół godziny. Następnie zmiksować, doprawić cukrem, solą, pieprzem i tymiankiem, ewentualnie przecierem pomidorowym. Na końcu dodać startą mozzarellę i wymieszać.
Podawać z grzankami.
(wg przepisu z książeczki "Zupy" z serii "Biblioteczka Poradnika Domowego")
ZUPA-KREM Z PAPRYKI I POMIDORÓW
2 duże strąki czerwonej papryki,
2 dojrzałe, mięsiste pomidory,
4 szklanki bulionu z kurczaka,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 kulka mozzarelli,
1 łyżka przecieru pomidorowego (opcjonalnie),
2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka tymianku (najlepiej świeżego),
szczypta cukru,
sól i pieprz
Oczyszczone papryki pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, oddzielić pestki, a miąższ pokroić. W rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić posiekaną cebulę, wrzucić paprykę i smażyć razem przez chwilę. Dołożyć posiekany czosnek i pomidory, wlać gorący bulion, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować około pół godziny. Następnie zmiksować, doprawić cukrem, solą, pieprzem i tymiankiem, ewentualnie przecierem pomidorowym. Na końcu dodać startą mozzarellę i wymieszać.
Podawać z grzankami.
(wg przepisu z książeczki "Zupy" z serii "Biblioteczka Poradnika Domowego")