Zupa-krem z groszku z grzybami

Zupa-krem z groszku z grzybami
Co masz zrobić jutro, zrób pojutrze – zyskasz dwa dni wolnego. Rzecze starochińskie przysłowie. Czy jakoś tak ;) Od nowego roku to chyba moje nowe motto.
Tak się rozleniwiłam przez święta, że aż wstyd. A tu projekt trzeba oddać, a tu sprawozdanie.
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chce!

Zdjęcie - Zupa-krem z groszku z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ZUPA-KREM Z GROSZKU Z GRZYBAMI
(na 4 porcje)
1 paczka mrożonego groszku (400g),
1 cebula,
1 średni ziemniak,
1 litr bulionu warzywnego,
5-6 szt. świeżych lub mrożonych podgrzybków,
4 łyżki śmietany,
2-3 łyżki oleju,
świeżo mielony pieprz,
sól,
gałka muszkatołowa

Podgrzybki pokroić na paseczki. Na małej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić grzyby, podlać niewielką ilością wody i smażyć przez 15 minut na małym ogniu, aż woda odparuje, a grzybki zaczną się rumienić. Zdjąć z ognia i odstawić.
W garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim posiekaną cebulę. Następnie wlać bulion, wsypać groszek i dodać obranego, pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gotować ok. 15 minut, do miękkości obu warzyw. Po tym czasie odłowić 4 łyżki groszku, a pozostałą zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną startej gałki muszkatołowej.
Rozlać zupę na talerze, do każdej porcji nałożyć po trochę odłożonego groszku i podsmażonych grzybów oraz kleks śmietany. Wierzch oprószyć świeżo mielonym pieprzem.


(źródło: „Dla każdego coś smacznego” M. Grzymska i A. Janikos)

Zdjęcie - Zupa-krem z groszku z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów