Zupa-krem z dyni we włoskim wydaniu – Magazyn Apetyt Jesień 2014

Zupa-krem z dyni we włoskim wydaniu – Magazyn Apetyt Jesień 2014

Cześć,

Pora na przedstawienie pierwszego mojego przepisu z magazynu małopolskich blogerów kulinarnych – czas na zupę-krem z dyni we włoskim wydaniuMagazyn Apetyt Jesień 2014.

Zdjęcie - Zupa-krem z dyni we włoskim wydaniu – Magazyn Apetyt Jesień 2014 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na 4 porcje):

  • 600 gram dyni,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 litr wody,
  • 6 dużych suszonych pomidorów w oliwie,
  • 2 kopiaste łyżki śmietany 18%,
  • szczypta soli,
  • szczypta czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • ½ łyżeczki tymianku,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • czerwony pieprz (ziarenka),
  • grzanki,
  • tarty żółty ser,
  • kabanos.

Zdjęcie - Zupa-krem z dyni we włoskim wydaniu – Magazyn Apetyt Jesień 2014 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-of:

  • Dynię kroimy w kostkę i gotujemy razem z czosnkiem przez 20 minut aż do zmięknięcia. Dodajemy pomidory, śmietanę, przyprawy i całość miksujemy blenderem aż do uzyskania jednolitej barwy.
  • Zupę dekorujemy grzankami, pokrojonym w kostkę kabanosem, żółtym serem i czerwonym pieprzem. Idealne danie na jesienną pluchę.

Smacznego! :)
Gosia

Kategorie przepisów