Zupa-krem z dyni we włoskim wydaniu – Magazyn Apetyt Jesień 2014
Cześć,
Pora na przedstawienie pierwszego mojego przepisu z magazynu małopolskich blogerów kulinarnych – czas na zupę-krem z dyni we włoskim wydaniu – Magazyn Apetyt Jesień 2014.
Składniki (na 4 porcje):
- 600 gram dyni,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 litr wody,
- 6 dużych suszonych pomidorów w oliwie,
- 2 kopiaste łyżki śmietany 18%,
- szczypta soli,
- szczypta czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka majeranku,
- ½ łyżeczki tymianku,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- czerwony pieprz (ziarenka),
- grzanki,
- tarty żółty ser,
- kabanos.
Making-of:
- Dynię kroimy w kostkę i gotujemy razem z czosnkiem przez 20 minut aż do zmięknięcia. Dodajemy pomidory, śmietanę, przyprawy i całość miksujemy blenderem aż do uzyskania jednolitej barwy.
- Zupę dekorujemy grzankami, pokrojonym w kostkę kabanosem, żółtym serem i czerwonym pieprzem. Idealne danie na jesienną pluchę.
Smacznego! :)
Gosia