Zupa krem z cukinii z kurkami
Sezon cukiniowy w pełni i przyznam, że bardzo mnie to cieszy. Uwielbiam cukinię w każdej postaci, bardzo często robię ją sobie na kolację w postaci duszonej z samymi pomidorami i chyba nigdy mi się nie znudzi. Dziś jednak proponuję bardzo łatwą, ale równocześnie przepyszną cukiniową zupę krem ze śmietanką i podaną z podsmażonymi kurkami, które też teraz łatwo dostać w sklepach. Zupa wydaje się być niepozorna, z małej ilości składników ale zapewniam, ze warto ją spróbować. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Zupa krem z cukinii z kurkami
(4 porcje)
Składniki:
- 600 g młodych cukinii, pokrojonych w plastry
- 4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 300 g kurek, oczyszczonych, większe przekrojone na połówki
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki śmietanki 36%
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- W średnim rondelku rozgrzej na średnim ogniu olej i włóż cukinię. Smaż przez kilka minut, aż zacznie puszczać soki.
- Wlej bulion i gotuj przez około 15 minut aż cukinia zmięknie. Następnie zdejmij zupę z ognia i zmiksuj na gładki krem.
- Postaw zupę ponownie na małym ogniu, wmieszaj śmietankę i dopraw estragonem, solą i pieprzem.
- Na średniej patelni podgrzej masło i włóż kurki. Podsmaż przez kilka minut, dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj zupę wraz z kurkami i chrupiącym pieczywem.
Smacznego!
English version
Creamy zucchini soup with chanterelles
(4 servings)
Ingredients:
- 600 g of young zucchini, cut into slices
- 4 cups chicken or vegetable stock
- 300 g of chanterelles, washed, larger halved
- 1 tablespoon butter
- 1/2 cup of double cream
- 1 tablespoon vegetable oil
- 1/2 teaspoon dried tarragon
- salt and pepper
Preparation:
- In a medium pot, heat the oil over medium heat and add the zucchini. Cook for a few minutes, until it starts to soften.
- Add the stock and cook for about 15 minutes until the zucchini is soft. Remove the pot from the heat and mix until smooth.
- Place the soup over low heat again, stir in the cream and season with tarragon, salt and pepper.
- On medium pan, heat the butter and ad chanterelles. Sauté for a few minutes, season with salt and pepper.
- Serve the soup along with chanterelles and crusty bread.
Enjoy!