Zupa krem z buraków

Zupa krem z buraków
Zdjęcie - Zupa krem z buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa krem z buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na zakwas:
  • 2 kg buraków
  • 2 l wody
  • 1 kromka chleba razowego na zakwasie
  • 3 ząbki czosnku
na zupę:
  • 3 szklanki (750ml) z powstałego zakwasu
  • 3-4 buraki średniej wielkości
  • 2 małe marchewki
  • 1 mały seler (o średnicy około 3 cm)
  • kawałek pora (ok. 10 cm łodygi)
  • 1 mała pietruszka
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól do smaku
Przygotowanie Na kilka dni przed gotowaniem barszczu musimy nastawić zakwas (co najmniej 3-4 dni wcześniej). Myjemy i obieramy buraki. Każdy kroimy na dość cienkie plasterki i wkładamy do dużego słoja lub kamionkowego naczynia. Nie powinno nastawiać się zakwasu w metalowym lub plastikowym naczyniu. Warzywa zalewamy letnią wodą (powinna przykryć wszystkie buraki), dodajemy obrany, ale nie pokrojony, czosnek. Na wierzch kładziemy kromkę chleba razowego na zakwasie. Słoik przykrywamy gazą, którą obwiązujemy sznurkiem. Całość stawiamy w ciepłym, ale przewiewnym miejscu na kilka dni. Codziennie jednak warto lekko przemieszać płyn z wierzchu, żeby nie utworzyła się pleśń.


Gdy buraki są już ukwaszone, przelewamy całość przez gazę, żeby odfiltrować cząstki chleba i buraki. Warzywa wyrzucamy, nie będą nam już potrzebne, poza tym i tak wszystkie wartościowe składniki oddały już do zakwasu.


Tak przygotowany zakwas możemy dalej przechowywać nawet przez kilka tygodni w lodówce lub od razu użyć do przygotowania barszczu.


Buraki dokładnie myjemy, każdy szczelnie owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180°C. Warzywa pieczemy do miękkości - około 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy, czy są miękkie, nakłuwając szpikulcem. Gotowe studzimy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.


Marchewkę, pora oraz seler zalewamy niewielką ilością wody zimnej wody i gotujemy na małym gazie bez przykrycia do czasu, aż warzywa będą miękkie. W ten sposób powinniśmy otrzymać około 2 szklanek wywaru warzywnego - jeżeli w czasie gotowania dużo nam wyparuje, można sukcesywnie dodawać po trochu wody.


Do gotowego wywaru (razem z włoszczyzną) dodajemy upieczone buraki i doprowadzamy do wrzenia (cały czas na małym gazie). Całość dokładnie miksujemy blenderem aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy zakwas i doprawiamy do smaku solą. Doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy zbyt intensywnie, inaczej zupa straci swój piękny kolor.


Gorącą zupę rozlewamy do talerzy. Oprószamy jeszcze z wierzchu świeżo zmielonym pieprzem, inne przyprawy są zbędne, bo i bez nich zupa będzie wyjątkowo aromatyczna. Można tylko ewentualnie dla złagodzenia smaku podać z kleksem śmietany na talerzu.



Przepis pochodzi z blogotowanie.blox.pl

Kategorie przepisów