Zupa-krem z białych szparagów i młodych ziemniaków
Dzisiaj bardzo prosta do przygotowania zupa, z niewielu składników, a niezwykle aromatyczna – nie wiedziałam, że białe szparagi są takie pyszne! Lubicie je? Jak nie jedliście, to polecam szybko pobiec na rynek, bo sezon już się kończy.
Składniki na 4 porcje:
2 litry bulionu drobiowo-warzywnego (na młodej włoszczyźnie)
pęczek małych białych szparagów
4 średnie młode ziemniaki
sól, pieprz
koperek
100 g boczku parzonego
1. Ugotować bulion drobiowo-warzywny – ja przygotowałam bulion na dwóch udkach i pęczku młodej włoszczyzny, gotowałam wszystko około godziny na wolnym ogniu z kilkoma ziarnami ziela angielskiego, 2 liściami laurowymi, 1 łyżeczką soli i kilkunastoma ziarnami czarnego pieprzu. Ewentualnie można użyć bulionu z kostki, choć ja posiłkuję się nim tylko w ostateczności. Zawsze mam też bulion własnej roboty zamrożony.
2. Szparagi obrać delikatnie obieraczką do jarzyn. Pokroić na mniejsze kawałki.
3. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
4. Szparagi i ziemniaki gotować w przecedzonym przez sito bulionie około 25 minut.
5. Zmiksować zupę blenderem.
6. Podawać z posiekanym koperkiem i podsmażonym, pokrojonym w kostkę boczkiem.
Dziś chyba znów kupię szparagi i coś z nich przyrządzę, muszę się nimi nacieszyć, póki są!