Zupa krem z batatów z mleczkiem kokosowym i limonką
Zupa krem z batatów w ostatnim czasie często gości w naszym domu. Moja Córka jest jej fanką ale nam tez bardzo smakuje :-) Jest idealna na chłodne dni, z nutą kokosu, imbiru i limonki.
Jak wiadomo ziemniaki ziemniakom nie równe… szczególnie słodkie ziemniaki :-) Warto wiedzieć, że słodkie ziemniaki „Są słodkie w smaku, miękkie i delikatne. I znacznie zdrowsze od zwykłych ziemniaków. 100 gramów batatów zawiera około 85 kalorii. Taka ilość zaspokaja też… w 500 proc. dzienne zapotrzebowanie na witaminę A (beta-karoten), w ponad 50 proc. na witaminę C i więcej niż w 10 proc. na błonnik. W batatach znajdziemy dużo białka o właściwościach antyoksydacyjnych, witaminę B6 (chroni przed chorobami serca), a także cenne dla zdrowia pierwiastki – żelazo, potas, mangan, miedź.
Co ważne, w batatach siedzą enzymy, które rozkładają skrobię do cukrów, dzięki czemu jej ilość jest praktycznie zerowa. Słodkie ziemniaki zawierają także działający przeciwnowotworowo kwas chlorogenowy, luteinę, zeaksantynę chroniącą przed rakiem i chorobami oczu oraz sterole roślinne zmniejszające stężenie złego cholesterolu. Bataty praktycznie nie mają tłuszczu. Powinny po nie sięgać przede wszystkim osoby z nowotworami jelita cienkiego czy okrężnicy i z chorobami układu krążenia oraz płuc (zwłaszcza palacze). Bataty chronią przez astmą, osteoporozą, wzmacniają odporność.” (http://kuchnia.wp.pl/kat,1037879,title,Slodkie-ziemniaki-zdrowsze-od-zwyklych,wid,16107041,wiadomosc.html)
Jedzmy więc słodkie ziemniaki kiedy tylko możemy :)! I róbmy takie pyszne potrawy, jak ta zupa krem z batatów :-)
Zupa krem z batatów z mleczkiem kokosowym i limonkąSkładniki:
- 1 kg batatów (słodkich ziemniaków)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru lub pół łyżeczki mielonego
- 1 mleko kokosowe 400ml
- 1 limonka (zetrzeć skórkę i oddzielnie wycisnąć sok)
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- płatki chili (opcjonalnie)
- olej do smażenia
Cebulę, czosnek i świeży imbir obrać. Cebulę pokroić w dużą kostkę a czosnek i imbir w plasterki.
W dużym rondelku rozgrzać olej i wrzucić cebulę, czosnek, skórkę limonki, imbir i płatki chilli, jeśli ich używamy. Smażyć wszystko kilka minut, często mieszając, żeby nie przypalić -aż cebula zmięknie. Dodać obrane i pokrojone w plastry bataty i smażyć jeszcze wszystko około 5 minut.
Dodać bulion, mleko i sok z limonki, doprawić solą i pieprzem. Gotować wszystko na małym ogniu aż bataty zrobią się miękkie. Zmiksować blenderem. Podawać skropione oliwą z dodatkiem grzanek lub świeżego pieczywa.
Smacznego :-)
Inspiracja: 200 Light vegetarian dishes, Hamlyn