Zupa krem pomidorowo-marchwiowa
Za oknem jesienna plucha, dlatego postanowiłam zrobić zupę pomidorową z dodatkiem marchwi i ostrych przypraw. Po dodaniu gałki muszkatołowej, ostrej papryki oraz kilku imponujących rozmiarem marchwi zupa nabiera słodko-ostrego smaku pośród, którego wyczuwalne są pomidory podsmażone z czosnkiem i bazylią. Tą zupę polecam wszystkim na rozgrzanie w takie dni jak dzisiaj.
Składniki:
- 3 duże marchwie,
- 3 średniej wielkości pomidory,
- ząbek czosnku,
- gałązka bazylii,
- gałka muszkatołowa, ostra papryka,
- sól, pieprz,
- łyżka śmietany,
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Do średniego rondla wlać 5 łyżek oliwy z oliwek, podgrzać. Marchew umyć, obrać i pokroić w plasterki, wsypać do rondla z oliwą i smażyć ok. 5 min. Następnie dolać wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubszą kostkę. Smażyć na oliwie z dodatkiem posiekanego czosnku i bazylii. Miękkie kawałki marchwi oraz pomidory zblendować,dodać do garnka z wodą. Dokładnie wymieszać, zagotować i doprawić przyprawami oraz sola i pieprzem do smaku. Gorącą zupę podawać z kleksem śmietany lub grzankami ziołowymi.