Zupa kalafiorowa z kukurydzą
Koniec lata to ten wspaniały czas, kiedy owoców i warzyw pod dostatkiem. Miksuję je więc w zasadzie w każdym daniu, żeby przemycić w diecie jak najwięcej witamin przed jesienno-zimową posuchą (szczerze mówiąc, do zupy dodałam nawet zapomnianą gdzieś w lodówce małą cukinię i kilka fasolek szparagowych, im więcej, tym lepiej :) !
Dziś pomysł na pożywną zupę ze świeżej kukurydzy i kalafiora, w niej także ziemniaki i szczypta kurkumy, stąd ten piękny, złoty kolor.
Z podanych proporcji przygotujecie ok. 6 porcji zupy.
Składniki:- kukurydza - 2 kolby
- kalafior - 1 mała sztuka
- por - ok. 10 cm kawałek białej części
- ziemniaki - 3 średnie sztuki
- kaszka manny - 2-3 łyżki (lub kukurydziana)
- oliwa - 3 łyżki
- liśc laurowy - 2 szt
- ziele angielskie - 4 szt
- kurkuma - 1/2 łyżeczki
- sól, pieprz - do smaku
- śmietanka kremówka - 1/2 szklanki (lubmleczko kokosowe)
- lubczyk - 2 gałązki, opcjonalnie
Na oliwie zeszklij drobno posiekany por. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i lubczyk (opcjonalnie). Dodaj obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, krótko obsmaż.
Do garnka dodaj pokrojony (dowolnie) kalafior i ziarna kukurydzy (odkrawamy je z kolby stawiają kukurydzę w pionie i prowadząc nóż wzdłuż twardego trzonu). Zalej wodą (lub bulionem, jeśli masz) do wysokości warzyw. Wsyp kaszkę. Gotuj do miękkości.
Gdy warzywa są już miękkie, możesz użyć tłuczka do ziemniaków, żeby je lekko rozdrobnić, tym sposobem dodatkowo zagęścisz zupę.
Wlej śmietankę (możesz zamiast niej użyć mleczka kokosowego), dodaj kurkumę i dopraw do smaku.