Zupa jarzynowa z trzema serami
Bardzo aromatyczna i odżywcza zupa jarzynowa z dodatkiem świeżych ziół , kiełków fasoli mung oraz serów, które dzięki gorącej zupie zaczynają się topić i są lekko ciągnące - dodają fajnego aromatu. A kiełki nie dość że są zdrowe to jeszcze fajnie chrupią w połączeniu z zupą i serami. Polecam
- 3 litry ugotowanego wywaru
- 5 ziemniaków
- 4 marchewki
- 1 por (biała część)
- 1 kalarepa
- 1 brokuł
- 1/2 kalafiora
- garść zielonej fasoli
- mieszanka świeżych ziół ( rozmaryn,tymianek,oregano)
- zielony koperek
- kilka ząbków czosnku
- mały kawałek imbiru
- kiełki fasoli mung
po małym kawałku
- sera pleśniowego typu camembert
- sera z niebieską pleśnią
- sera korycińskiego
Do dużego garnka wlać wywar , ziemniaki i marchew, kalarepę obrać umyć, pokroić w mniejszą kostkę - wrzucić do garnka. Wstawić na mały ogień dodać soli , w międzyczasie pokroić w plasterki por - przełożyć do wywaru. Brokuły i kalafior podzielić na mniejsze różyczki, imbir obrać ze skóry i zetrzeć do zupy. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać resztę warzyw i ziół. Gotować aż warzywa będą miękkie, na końcu doprawić solą i pieprzem dodać ząbki czosnku i jeszcze chwilę pogotować. Ugotowaną zupę przełożyć do miseczek do każdej dodać po garści kiełków i odrobinę posiekanych ziół oraz pokruszonych serów - podawać natychmiast.
podawać natychmiast.
Smacznego
Wydrukuj przepis