Zupa gulaszowa z ciemnym piwem
Koniec lutego zbliża się wielkimi krokami, a wiosny za oknami jak nie było tak nie ma…
Żeby łatwiej było nam znieść kolejny miesiąc zimna, polecam tę rozgrzewającą zupę, gęstą od warzyw, z dużymi kawałkami mięsa, ze smakiem wzmocnionym szklanką ciemnego portera.
Owinięta kocem, w ciepłych skarpetach delektuję się miseczką esencjonalnej zupy.
Z takim wyposażeniem przetrwam najdłuższą nawet zimę!
Zupa gulaszowa z ciemnym piwem
Składniki
- wołowia - 1/2 kg, użyłam udźca
- cebula - 1 szt
- marchew - 3 szt
- pietruszka - 1 szt
- czosnek - 1 ząbek
- groszek - 1/2 szklanki (z puszki lub mrożony)
- fasolka szparagowa - 1/2 szklanki (z puszki lub mrożony)
- papryka - 2 szt (zielona i czerwona)
- ciemne piwo - 1 szklanka
- grzyby suszone - 1/4 szklanki
- koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
- bulion - 1/2 litra
- mąka krupczatka - 1 łyżka
- kminek - 1/2 łyżeczki
- olej - do smażenia
- sól, pieprz - do smaku
- ziemniaki - opcjonalnie
Sposób przygotowania
Wszystkie warzywa pokroić w małą kostkę (aby zupę wygodnie się jadło). Mięso pokroić na sześciany o ok. 1,5 cm boku. Oprószyć mąką, smażyć na rozgrzanym oleju aż mięso lekko się zarumieni. Przełożyć do garnka w którym będzie gotowała się zupa. Na tej samej (nie umytej!) patelni rozgrzać jeszcze odrobinę oleju i smażyć partiami warzywa i czosnek. Połączyć z mięsem. Na patelnię wlać szklankę piwa, podgrzać i "zdrapać" z niej resztki po smażeniu mięsa i warzyw. Wlać do garnka. Dodać przecier pomidorowy,kminek, kolendrę oraz tyle wody, alby przykrywała wszystkie składniki. Gdy zupa zawrze- doprawić Bulionetką oraz solą i pieprzem do smaku. Zupę gotować na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa (ok. 2-3 godzin).