Zupa grzybowa z suszonych grzybów leśnych

Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek, grzybów suszonych czy też boczniaków, tym razem przygotowałam przepyszną zupę grzybową z grzybów leśnych suszonych. Z doświadczenia wiem że grzyby suszone są na wagę złota lecz ja miałam to szczęście gdzie szwagier dał nam takie wspaniałe grzyby pachnące lasem a zapach suszonych jest niesamowity. Zupę grzybową można przygotować również na święta jak i na co dzień to zależy od gustów i upodobania rodziny a że my kochamy wszystkie zupy więc gotuję kiedy nas najdzie tylko ochota a już mąż to w ogóle zwolennik zup bardziej je woli niż dania główne jak to on twierdzi "NIE MUSI BYĆ SZTUKA MIĘSA ABY ZUPA BYŁA SMACZNA" i tu się z nim zgodzę gdyż okrasa może być dowolna najważniejszy smak
Składniki na zupę grzybową z suszonych grzybów leśnych:
- 1 kość schabowa lub dowolne mięso,
- 1 szklanka z górką suszonych grzybów leśnych,
- 2 garście warzyw mrożonych paski,
- 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
- 10 średniej wielkości ziemniaki,
- 1 liść laurowy,
- 5 małych ziarenek ziela angielskiego,
- 1 garść makaronu koraliki LUBELLA,
- 2 łyżeczki lubczyk suszony,
- 1 łyżeczka czosnek niedźwiedzi suszony
dodatkowo:
- 0,5 szklanki gotowanej wody,
- 1 łyżeczka cukru,
- 3 łyżki z górką śmietany 18 % PIĄTNICA
Jak zrobić zupę grzybową z suszonych grzybów leśnych?
Do garnka wlać dwa litry wody dodać kość schabową lub dowolne mięso kto jakie lubi może być drobiowe następnie dodać mrożone warzywa paski lub świeże warzywa całość zagotować a od zagotowania zmniejszyć moc ognia i gotować na wolnym do czasu miękkości mięsa na kości, gdy mięso jest już miękkie dodać ziela angielskie, liść laurowy oraz ziemniaki obrane, umyte i pokrojone w kostkę i również na wolnym ogniu gotować do czasu ich miękkości pod koniec gdy ziemniaki są już prawie miękkie dodać makaron i także gotować a w międzyczasie przygotowane grzyby leśne suszone namoczyć w salaterce zalewając je gorącą wodą po namoczeniu grzyby pokroić drobniej a wody z nich nie wylewać tylko przecedzić i w niej rozprowadzić cukier ze śmietaną
Jak już ziemniaki z makaronem są wystarczająco miękkie wtedy dodać wymoczone pokrojone drobniej grzyby i gotować już z grzybami na wolnym ogniu przez 15 minut, gdy grzyby suszone sa już wystarczająco miękkie wtedy wlać przygotowaną śmietanę z cukrem i szybkim ruchem łyżki zamieszać, doprawić do smaku przyprawą uniwersalną lekko zagotować a na sam koniec wsypać suszony lubczyk oraz suszony czosnek niedźwiedzi zamieszać delikatnie zagotować i zdjąć z ognia
Aromat ugotowanej zupy roznosił się po całym mieszkaniu od lat nie jadłam tak smacznej zupy jak ta która mi wyszła idealna, niczym nie musiałam jej zagęszczać gdyż była gotowana i z ziemniakami i z makaronem więc sama w sobie się zagęściła. Moja zupka zniknęła w mgnieniu oka nie wiedziałam że aż tak posmakuje mojej rodzinie, tak więc jeśli lubicie grzyby a zwłaszcza suszone to szczerze polecam ugotowanie tak pysznej zupy ja wiem większość daje 4-6 kapeluszy suszonych grzybów ja dałam całą szklankę 250 ml i w niczym to nie zaszkodziło zupa nie była gorzka wręcz przeciwnie wyszła bardzo smaczna, aromatyczna i mocno pachnąca grzybami suszonymi co było na plus