Zupa grzybowa z leśnych grzybów z makaronem
Od września, jak co roku, nasz rozkład dnia jest bardziej poukładany niż w wakacje. Gdy walizka poszła na dobre do szafy na kilka miesięcy, poczułam, że przestawiam się na bardziej regularny tryb. Praca w bardziej regularnych godzinach, bardziej regularne są też posiłki. Po wakacyjnych kanapkach na drugie śniadanie wypchanych serem i zieleniną, sałatkach i koktajlach owocowych zagryzanych bułką, nastał czas zup. Gorących, pożywnych, robionych dzień wcześniej i gotowych do podgrzania w parę minut. Do gotowania takiej zupy potrzebuję garnka i szybkowara, w którym w 15 minut gotuję wywar z trzech skrzydełek. Jeśli nie posiadamy szybkowara, czas gotowania wywaru to 40 minut. Nasza pierwsza jesienna zupa, to grzybowa ze świeżych grzybów. Jemy tą zupę tak jak pieczarkową, z drobnym makaronem - nitki. Makaron gotuję oddzielnie, aby nie zmiękł za bardzo w zupie.
Zupa grzybowa z leśnych grzybów z makaronem
wywar: 3 skrzydełka z kurczaka, 2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, biała część pora, 7 szklanek wody,
oraz: 600 g świeżych oczyszczonych leśnych grzybów (podgrzybki, koźlarze, borowiki), 2 cebule, 100 ml słodkiej śmietanki, 10% tłuszczu, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku
W garnku ugotować wywar ze skrzydełek, marchewki, pietruszki, selera, pora i 7 szklanek wody. Trwa to 40 minut. (Jeśli używamy szybkowara - 15 minut)
Grzyby oczyścić i pokroić (wraz w nóżkami) w plasterki (lub półplasterki jak są duże), cebulę pokroić w kostkę. W drugim garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i przesmażyć na nim cebulę. Dodać grzyby, pół łyżeczki soli i dusić 10 minut mieszając. Gdy woda z grzybów odparuje, przecedzić wywar z warzyw i skrzydełek i wlać go do grzybów. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem, śmietanką i natką pietruszki. Osobno ugotować makaron nitki. Na talerzach rozłożyć odpowiednią ilość makaronu i zalać go zupą. Posypać natką pietruszki.