Zupa fenkułowo-gruszkowa z rulonikami z pieczywa tostowego z masłem koperkowym

Zupa fenkułowo-gruszkowa z rulonikami z pieczywa tostowego z masłem  koperkowym

Zdjęcie - Zupa fenkułowo-gruszkowa z rulonikami z pieczywa tostowego z masłem  koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
(przepis na 4 osoby)

1 fenkuł (czyli koper włoski)
2 gruszki (np. odmiany konferencja)
3 szklanki bulionu warzywnego
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
¾ szklanki śmietany
pęczek koperku
4 łyżki masła
12 kromek pieczywa tostowego
sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

Posiekać ½ pęczka koperku i wymieszać z masłem oraz szczyptą soli. Obciąć skórkę z pieczywa tostowego, środek rozwałkować cienko, posmarować masłem koperkowym, a następnie zwinąć w rulon, spiąć wykałaczką i zapiekać przez około 1 minutę do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Usunąć pierwszą warstwę fenkuła i następnie drobno pokroić. Obrać gruszkę, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Obrać cebulę i czosnek, a następnie drobno posiekać. Podsmażyć cebulę i czosnek na patelni z oliwą, dodać posiekanego fenkuła wraz z posiekaną gruszką oraz 3 szklanki bulionu warzywnego. Zagotować zupę, a następnie gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut. Zmiksować zupę, doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i podgrzać, ale nie gotować. Udekorować zupę świeżutko siekanym koperkiem i opcjonalnie grillowanymi częściami gałązek fenkuła. Podawać wraz z rulonikami z pieczywa tostowego posmarowanymi masłem koperkowym.

Zdjęcie - Zupa fenkułowo-gruszkowa z rulonikami z pieczywa tostowego z masłem  koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów