Zupa dyniowa z tortellini
1 szklanka musu z dyni
100 ml mleka kokosowego
1 ząbek czosnku
1 szalotka
sól, pieprz, szczypta chili
2 łyżki oleju
Szalotkę i czosnek posiekać drobno.
Olej rozgrzać w garnku, dodać czosnek i szalotkę. Zeszklić, a następnie dodać mus z dyni i ok. 1 l wody.
Zupę zagotować, przyprawić solą, pieprzem i chili, dodać mleko kokosowe.
Do zupy na talerzu dodać ugotowane pierożki.
Farsz na pierożki:
120 g sera typu włoskiego (np. Capri)
100 g rozmrożonych liści szpinaku
1 łyżka utartego sera grana padano
1 łyżeczka masła
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Masło rozgrzać na patelni, dodać szpinak, czosnek przeciśniety przez praskę. Chwilę podsmażać, aby odparować nadmiar wody, doprawić solą i pieprzem.
Szpinak ostudzić, wymieszać go z serem Capri i utartym grana padano.
Ciasto na pierogi:
mąka pszenna
gorąca woda
sól
Mąkę pszenną zaparzyć gorącą wodą, dodać sól i dobrze wyrobić ciasto na pierogi.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na pól godziny.
Ciasto rozwałkować cienko, wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi.
Pierożki ugotować w osolonej wodzie.