Zupa dyniowa z pomidorami oraz nutą sezamu

Zupa dyniowa z pomidorami oraz nutą sezamu

Zdjęcie - Zupa dyniowa z pomidorami oraz nutą sezamu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa dyniowa z pomidorami oraz nutą sezamu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Składniki

  • 500 g dyni np hokkaido lub innej
  • 500 g pomidorów
  • 50 g cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 15 g ziaren sezamu
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • 50 ml oleju Oliwier
  • 150 g pomidorków koktajlowych na gałązce

Przygotowanie

Dynię kroimy w kostkę (inne odmiany niż hokkaido musimy obrać ze skórki). Pomidory kroimy na kawałki, cebulę w cząstki.

 

Warzywa układamy płasko w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy Oliwierem sezamowo-rzepakowym, oprószamy solą i pieczemy przez około 20-30 minut w 180 stopniach C.

 

Upieczone warzywa miksujemy na gładki mus.

Do warzywnego musu dolewamy bulion i podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Pomidorki koktajlowe skrapiamy Oliwierem, oprószamy solą, pieprzem i ziarnami sezamu. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach C.

 

Zupę przelewamy do talerzy. Na środku układamy porcję pieczonych pomidorków koktajlowych i skrapiamy sokiem z pieczenia pomidorów.

Kategorie przepisów