Zupa dyniowa z pomidorami oraz nutą sezamu
Składniki
- 500 g dyni np hokkaido lub innej
- 500 g pomidorów
- 50 g cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- 15 g ziaren sezamu
- 500 ml bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- 50 ml oleju Oliwier
- 150 g pomidorków koktajlowych na gałązce
Przygotowanie
Dynię kroimy w kostkę (inne odmiany niż hokkaido musimy obrać ze skórki). Pomidory kroimy na kawałki, cebulę w cząstki.
Warzywa układamy płasko w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy Oliwierem sezamowo-rzepakowym, oprószamy solą i pieczemy przez około 20-30 minut w 180 stopniach C.
Upieczone warzywa miksujemy na gładki mus.
Do warzywnego musu dolewamy bulion i podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pomidorki koktajlowe skrapiamy Oliwierem, oprószamy solą, pieprzem i ziarnami sezamu. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach C.
Zupę przelewamy do talerzy. Na środku układamy porcję pieczonych pomidorków koktajlowych i skrapiamy sokiem z pieczenia pomidorów.