Zupa dyniowa z masłem orzechowym i mlekiem kokosowym
przepis:
3 ziemniaki
500 g dyni
biała cześć pora
1 łyżka masła orzechowego
150 ml mleka kokosowego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, chili
500 ml wody
2 łyżki masła
1 łyżeczka czerwonej papryki
2 łyżki posiekanych orzechów arachidowych
Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Por i czosnek pokroić, a następnie razem z ziemniakami przesmażyć na maśle.
Do ziemniaków dodać dynię, podlać wodą, dodać sól, pieprz i gotować aż warzywa będą miękkie.
Zupę zblendować, dodać do niej mleko kokosowe, masło orzechowe. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.
Na patelni roztopić masło, dodać do niego słodką paprykę z odrobiną chili i orzeszki. Chwilę razem przesmażać, tak aby orzechy pokryły się papryką.
Orzechy wyłożyć na wierzch zupy.