Zupa dyniowa z kapustą i ziemniakami
 
             
 
 Mocno rozgrzewająca , ale delikatna w smaku jesienna zupa z dynią, kapustą i ziemniakami. Podana z pieczywem sytanowi bardzo pożywne, wartościowe danie. 
  
 
 Składniki:/ 4 porcje/
 
- 200 g dyni
- 200 g białej kapusty
- 3 ziemniaki
- 0.5 cebuli
- kawałek selera naciowego
- 1 marchewka
- 1-2 ząbki czosnku
- ok. 4-5 szklanek bulionu warzywnego
- 1/4 łyżeczki kminku
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 małe pomidory
- tymianek do dekoracji
- sóli pieprz do smaku
 Wykonanie:
  
 
 -Warzywa umyć.
 -Dynię , ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, marchew i seler w krążki.
 -Kapustę poszatkować. 
 -W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i czosnek , dodać seler,marchew i ziemniaki.
 -Wlać gorący bulion, dodać kapustę i dynię.
 -Wymieszać i zagotować.
 -Dodać przyprawy
 -Gotować ok.20 minut.
 -Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić i dodać do zupy.
 -Kontynuować gotowanie do miękkości warzyw.
 -Ugotowaną zupę doprawić do smaku /jeśli wymaga/.
 -Gorącą przelać na talerze.
 -Podawać z dodatkiem pieczywa .Udekorować świeżym listkiem np. tymianku
 
  
 
 
            