Zupa dyniowa z kapustą i ziemniakami

Zupa dyniowa z kapustą i ziemniakami

Zdjęcie - Zupa dyniowa z kapustą i ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mocno rozgrzewająca , ale delikatna w smaku jesienna zupa z dynią, kapustą i ziemniakami. Podana z pieczywem sytanowi bardzo pożywne, wartościowe danie.
Zdjęcie - Zupa dyniowa z kapustą i ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:/ 4 porcje/

  • 200 g dyni
  • 200 g białej kapusty
  • 3 ziemniaki
  • 0.5 cebuli
  • kawałek selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ok. 4-5 szklanek bulionu warzywnego
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 małe pomidory
  • tymianek do dekoracji
  • sóli pieprz do smaku


Wykonanie:
Zdjęcie - Zupa dyniowa z kapustą i ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
-Warzywa umyć.
-Dynię , ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, marchew i seler w krążki.
-Kapustę poszatkować.
-W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i czosnek , dodać seler,marchew i ziemniaki.
-Wlać gorący bulion, dodać kapustę i dynię.
-Wymieszać i zagotować.
-Dodać przyprawy
-Gotować ok.20 minut.
-Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić i dodać do zupy.
-Kontynuować gotowanie do miękkości warzyw.
-Ugotowaną zupę doprawić do smaku /jeśli wymaga/.
-Gorącą przelać na talerze.
-Podawać z dodatkiem pieczywa .Udekorować świeżym listkiem np. tymianku

Zdjęcie - Zupa dyniowa z kapustą i ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów