Zupa dyniowa z kapustą i ziemniakami
Mocno rozgrzewająca , ale delikatna w smaku jesienna zupa z dynią, kapustą i ziemniakami. Podana z pieczywem sytanowi bardzo pożywne, wartościowe danie.
Składniki:/ 4 porcje/
- 200 g dyni
- 200 g białej kapusty
- 3 ziemniaki
- 0.5 cebuli
- kawałek selera naciowego
- 1 marchewka
- 1-2 ząbki czosnku
- ok. 4-5 szklanek bulionu warzywnego
- 1/4 łyżeczki kminku
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 małe pomidory
- tymianek do dekoracji
- sóli pieprz do smaku
Wykonanie:
-Warzywa umyć.
-Dynię , ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, marchew i seler w krążki.
-Kapustę poszatkować.
-W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i czosnek , dodać seler,marchew i ziemniaki.
-Wlać gorący bulion, dodać kapustę i dynię.
-Wymieszać i zagotować.
-Dodać przyprawy
-Gotować ok.20 minut.
-Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić i dodać do zupy.
-Kontynuować gotowanie do miękkości warzyw.
-Ugotowaną zupę doprawić do smaku /jeśli wymaga/.
-Gorącą przelać na talerze.
-Podawać z dodatkiem pieczywa .Udekorować świeżym listkiem np. tymianku