Zupa czosnkowa z serem feta

Zupa czosnkowa z serem feta
Zdjęcie - Zupa czosnkowa z serem feta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa czosnkowa z serem feta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa czosnkowa z serem feta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 560 g ziemniaków
  • 6 ząbków czosnku (30g)
  • listek laurowy
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżeczka tymianku (0,8g)
  • 100 g sera feta
  • bagietka do grzanek (40g)
Przygotowanie

Ziemniaki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Podsmażyć na oleju wraz z przeciśniętymi ząbkami czosnku. Zalać 1 litrem wrzącej wody, dodać listek laurowy oraz pieprz i tymianek do smaku. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie, około 25-30 minut.


W międzyczasie przygotować grzanki: bagietkę pokroić w kostkę i zrumienić na patelni.


Wyjąć listek laurowy. Resztę zupy dokładnie zmiksować na krem. Dodać starty na tarce ser, wymieszać. Ewentualnie dosolić lub dosypać pieprzu do smaku.


Zupę przelać do miseczek, podawać z grzankami, posypaną fetą.



Przepis pochodzi z atinabc.blox.pl

Kategorie przepisów