Zupa czekoladowa z polskiej kuchni szlacheckiej
Pyszna zarówno na gorąco, jak i na zimno. Przepis znalazłam w książce Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska-1001 przepisów".
Składniki:
- 2 tabliczki twardej, gorzkiej lub deserowej czekolady
- 1 l mleka
- 2 kopiaste łyżki rodzynek sułtańskich
- filiżanka suszonych moreli
- 2 kopiaste łyżki cukru
- 2 żółtka
Namoczone godzine wczesniej suszone morele gotujemy w wodzie, w której sie moczyły(powinny byc miekkie, ale nierozgotowane). Rodzynki płuczemy w letniej wodzie, odsaczamy na sicie.
Mleko zagotowujemy z pokruszoną czekoladą. żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, łączymy z gorącą, zestawioną z ognia Zupą -cały czas ubijając, by żółtka dobrze sie połączyły, a zupa była jednolita. Dodajemy do zupy pokrojone w paseczki morele i odsaczone rodzynki.
Gdy zupa jest przeznaczona wyłącznie dla osób dorosłych, można dodać kieliszek dobrego alkoholu, np.winiaku lub rumu. Podajemy na gorąco z małymi biszkopcikami lub ryżem ugotowanym na sypko, lub schłodzoną z biszkoptami.
Przepis ten bierze udział w akcji Ireny i Andrzeja Gotujemy po polsku II zorganizowanej pod patronatem serwisu ZPierwszego Tłoczenia.pl