Zupa czekoladowa z polskiej kuchni szlacheckiej

Zupa czekoladowa z polskiej kuchni  szlacheckiej

Zdjęcie - Zupa czekoladowa z polskiej kuchni  szlacheckiej  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pyszna zarówno na gorąco, jak i na zimno. Przepis znalazłam w książce Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska-1001 przepisów".

Zdjęcie - Zupa czekoladowa z polskiej kuchni  szlacheckiej  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 tabliczki twardej, gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 1 l mleka
  • 2 kopiaste łyżki rodzynek sułtańskich
  • filiżanka suszonych moreli
  • 2 kopiaste łyżki cukru
  • 2 żółtka

Namoczone godzine wczesniej suszone morele gotujemy w wodzie, w której sie moczyły(powinny byc miekkie, ale nierozgotowane). Rodzynki płuczemy w letniej wodzie, odsaczamy na sicie.

Mleko zagotowujemy z pokruszoną czekoladą. żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, łączymy z gorącą, zestawioną z ognia Zupą -cały czas ubijając, by żółtka dobrze sie połączyły, a zupa była jednolita. Dodajemy do zupy pokrojone w paseczki morele i odsaczone rodzynki.

Gdy zupa jest przeznaczona wyłącznie dla osób dorosłych, można dodać kieliszek dobrego alkoholu, np.winiaku lub rumu. Podajemy na gorąco z małymi biszkopcikami lub ryżem ugotowanym na sypko, lub schłodzoną z biszkoptami.

 

Przepis ten bierze udział w akcji Ireny i Andrzeja Gotujemy po polsku II zorganizowanej pod patronatem serwisu ZPierwszego Tłoczenia.pl

Kategorie przepisów